Ia Neumüller & Majd Abdel Hamid

Konst 22.2

Ia Neumüller & Majd Abdel Hamid

Friterade damskor och broderade soldater. Ia Neumüller och Majd Abdel Hamid är två konstnärer som använder hantverk för att skapa nya originella berättelser. Vernissage fredag den 22 februari kl 16.00

Ia Neumüller är sällan offentligt verksam som konstnär, men de få skulpturer hon utför handlar oftast om kroppsliga förvandlingsprocesser och små absurditeter. Skulptur är hos henne mer knutet till en sorts produktionsregler eller recept. Till exempel produktion av underliga, hudfärgade gummiobjekt, framtagna genom att latex hälls i porslinsfiguriner som sedan knackas sönder.

Eller det kan gälla mycket originella recept – på skor, som tillagas och blir en sorts mat: ”Rör ihop en smet av hälften öl, hälften mjöl (ungefärliga proportioner). Salta väl. Välj en sko. Höga klackar skall det vara, tydlig form. Doppa skon. Damma ner den med mjöl och blås av överflödet (skyddsglasögon är bra för att undvika till exempel degklickar i ögonen). Skon friteras därefter jämt i djup gryta, i billig olja. Vänd och vrid. Ta upp. Låt droppa av, kanske på galler eller liknande. Lägg objektet på några lager tjockt hushållspapper. Låt det vila och torka. Upprepa proceduren några gånger tills skons yta ser riktigt fin ut. Två lager räcker, men addera fritt efter behag. ”

Ia Neumüller är född i Sverige 1971, och hennes arbeten har nästintill uteslutande visats alternativt, utanför institutioner och konstvärld.


Majd Abdel Hamid arbetar med broderier, klotter, social plastik, modifierade objekt, skulptur, foto, video och politiska koncept. Intresset för handarbete har bland annat möjliggjort det verk som visas på Vita Kuben. Här har Majd Abdel Hamid med korsstygn broderat förenklade svartvita, från början fotografiska, porträtt av soldater från vitt skilda arméer och nationaliteter, som alla tappat besinningen och i ilsken panik skjutit ned sina egna.

Mycket av Majd Abdel Hamids arbete kretsar kring kultursabotage, nationalitet, depression, konfliktanalys och tid. Handarbetet (framför allt broderier) har lett honom in i långvariga, kreativa processer, ofta med en sorts social inriktning i form av produktion i grupp. Ibland rör det sig om instruktionsverk, broderimönster som kan utföras av vem som helst och dessutom i valfria färger, ibland om arbeten utförda bara av den egna handen, som en sorts meditativa reflektioner.

Majd Abdel Hamid, född i Palestina 1988, har deltagit i utställningar på Mosaic Rooms (London), Lunds Konsthall, SHUROUQ (Ramallah) och gjort platsspecifika arbeten på exempelvis Palestinamuren.

Utställningen pågår fram till den 30 mars.


Curator för vårens utställningsprogram är Leif Holmstrand. Läs mer om honom här

GAMES AND REGULATIONS
18.1 Jenny Grönvall & Line Skywalker Karlström
22.2 Ia Neumüller & Majd Abdel Hamid
5.4 Yuki Okumura

Vita Kubens vernissage är på fredagar kl 16-17.

Övriga öppettider:
Må–ons 11.00-13.00
Torsdag 11.00-13.30 samt 17.00–20.00
Fredag 11.00–13.30 samt 16.00–20.00
Lördag 17.00–20.00