Masculines

Dans 8.5

Boka Biljetter

Masculines

Under MADE-festivalen lyfter Héla Fattoumi och Eric Lamoureux på locket för den stereotypa bilden av den orientaliska kvinnan.

Koreograferna Héla Fattoumis och Eric Lamoureux föreställningar väcker känslor och tankar. I det nya verket Masculines skärskådar de den manliga blickens syn på kvinnan som ett passivt erotiskt objekt - enbart till för mannens begär. Sju kvinnliga dansare framträder i flera olika klichéartade kvinnligheter, gestaltade allt utifrån 1800-talets arabesker till nutidens sexdockor.

– Grundidén fick vi av två orientalistiska arabesker av konstnären Ingres, tidsenligt skapade utifrån den manliga blicken på kvinnor och deras kroppar. En bildframställning som vi i väst fortfarande använder oss av, säger Héla.

Dansarna i föreställningen framträder i en mängd olika typer av kvinnligheter. ”Vi vill visa att begreppen maskulint och feminint inte är oföränderliga”, menar koreografparet.

– Masculines handlar om att alla människor borde se vilka mönster de befinner sig i för att kunna bryta sig loss från dessa om de vill, säger Héla Fattoumi.

Héla Fattoumi besökte senast NorrlandsOperan med sitt solo Manta, där hon iklädde sig rollen av en kvinna som lever sitt liv i en heltäckande slöja. Héla Fattoumi, som har sina rötter i Tunisien, och Eric Lamoureux har samarbetat sedan 1988. Tillsammans utforskar de kroppens intelligens och dess inneboende kraft i ett oförutsägbart och föränderligt konstnärskap. De är idag verksamma som konstnärliga ledare för den kulturella institutionen Centre Chorégraphique de Caen/Basse-Normandie i Frankrike.

Koreografi: Héla Fattoumi & Eric Lamoureux
Produktion: Centre Chorégraphique National de Caen/Basse-Normandie (CCNC/BN)
Samprod: Arsenal – Metz en Scènes, NorrlandsOperan, Mâcon-Scène nationale, théâtre de Caen, Moussem.eu
Med stöd av Culture Programme of European Union

För priser och festivalinfo, besök www.madefestivalen.se

Obs. Det förekommer rök i föreställningen.

TRAILER