Beethovens nia

Konsert 23.5–24.5

Boka Biljetter

Beethovens nia

SÄSONGEN MED SYMFONIORKESTERN FÅR EN PAMPIG AVSLUTNING MED KÖR OCH SÅNGSOLISTER! FÖRUTOM BEETHOVENS KÄNDA NIA FÅR VI NJUTA AV KÄRLEKSCENEN UR ROMEO OCH JULIA.

Beethoven slutade aldrig överraska. När han skrev sin nionde och sista symfoni lade han till både kör och sångsolister – och vips – hade han skapat världens första körsymfoni. Trots att han vid det här laget var helt döv, dirigerade Beethoven uruppförandet i Wien 1824. När slutackordet klingat ut utbröt öronbedövande applåder, men det hörde förstås inte Beethoven, utan han satt kvar med ryggen mot publiken och blicken fäst i partituret. Till slut vände en av solisterna honom så han kunde se publikens jubel.

Symfonin är en mäktig hyllning till mänskligheten och Beethovens ideal; frihet och broderskap. Mest känd är den fjärde satsen, som är en tonsättning av Friedrich Schillers berömda dikt An die Freude, Till glädjen. Sedan 1985 används en del av den som EU:s officiella hymn.

Den österrikiske tonsättaren Anton Webern (1883–1945) var också en banbrytare på sin tid. Han använde sig av den så kallade tolvtonstekniken och hade ett helt nytt sätt att se på musiken. Han bröt alltså helt med den tonala musik som bland annat Beethoven representerar. Fem satser för stråkar var ett av hans tidigaste verk.

En som däremot inspirerades mycket av Beethoven musik, var den franske tonsättaren Hector Berlioz (1803–1869). Här får vi höra Kärleksscenen ur Romeo & Julia.

Program
Anton Webern: Fem satser för stråkar
Hector Berlioz: Kärleksscenen ur Romeo & Julia
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 9

Dirigent: Rumon Gamba
Solister: Susanna Levonen, Elisabeth Jansson, David Danholt, Vazgen Ghazaryan
NorrlandsOperans kör
Umeå Studentkör
Medelemmar ur Oratoriekören

Eftersnack: i Konsertsalen direkt efter konserten