NorrlandsOperan – en spelplats för nya uttryck!

Från operaensemble till scenkonsthus
NorrlandsOperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I NorrlandsOperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor. I huset finns också NorrlandsOperan Restaurang & Bar, som drivs av Fazer Amica.

Med tradition och provokation
NorrlandsOperans uppdrag är att producera, främja, och utveckla scenisk och konstnärlig verksamhet. Utöver egna produktioner gästas vi varje säsong av turnerande föreställningar. Vi har också två festivaler: scenkonstfestivalen MADE på våren och Umeå Jazzfestival på hösten. Vår vision är att vara en spelplats för nya uttryck och vi strävar efter att låta så väl tradition som provokation utmärka det vi gör.

Vårt regionala uppdrag
Vissa av NorrlandsOperans produktioner turnerar i och utanför Västerbotten. Vi samarbetar också med lokala arrangörer, vilket resulterar i föreställningar på olika platser i länet. Vi genomför bland annat olika länsprojekt för barn och ungdom så som dans- och musikläger och musiktävlingen Musik Direkt.

Internationella samarbeten
NorrlandsOperan har sedan 2004 ett samarbete med Cape Town Opera i Sydafrika, vilket bland annat har resulterat i operorna Rusalka, Porgy & Bess, nyskrivna Poet & Prophetess och Peter Grimes. Vi har också ett pågående samarbete inom opera och dans med Vietnam National Opera and Ballet Theatre i Hanoi.

Våra ägare och sponsorer
NorrlandsOperan ägs till 60% av Region Västerbotten och 40% av Umeå kommun. Vi erhåller bidrag från Statens Kulturråd.

Sponsorer och samarbetspartners: Balticgruppen, Västerbottens-Kuriren och Umeå 2014. Sparbanksstiftelsen Norrland i samarbete med Swedbank har finansierat inköp av två violiner som används av musiker i NorrlandsOperans Symfoniorkester.