NorrlandsOperans Symfoniorkester

Det som i dag är NorrlandsOperans Symfoniorkester var från början en militär blåsorkester som bildades redan 1841. Stråksektionen kom till 1974 i samband med grundandet av NorrlandsOperan. Som symfoniorkester fick man sin nuvarande form och formella status 1991 och under de senaste trettiofem åren har orkestern upplevt en avsevärd utveckling. I dag består den av 47 yrkesmusiker, varav många även framträder i olika kammarmusiksammanhang.

Utöver den ordinarie konsertverksamheten, spelar symfoniorkestern en viktig roll som operakapell. Man uppträder också under NorrlandsOperans två festivaler, MADE och Umeå Jazzfestival samt turnerar i Sverige och utomlands.

NorrlandsOperans Symfoniorkester har flera gånger uppmärksammats på den internationella skivmarknaden. För skivan Shifting Landscapes har orkestern fått en prestigefull fransk utmärkelse och för inspelningen av Rosenbergs opera Lycksalighetens ö har man tillsammans med den övriga ensemblen belönats med en Grammis. För inspelningen av skivan Urban Concertos, med musik av den amerikanske tonsättaren David Chesky, har orkestern nominerats för en Grammy Award.

Symfoniorkesterns nuvarande chefdirigent är brittiske Rumon Gamba som tillträdde sin post hösten 2009.