Startskott Sundsvall - Häxbrand

Konsert 31.1–1.2

Västernorrlands startskott är Scenkonstbolagets veckolånga Kulturfestival i Sundsvall. Från festivalen turnerar två akter vidare med Botniabanan upp till Umeå.

Häxbrand
Åren 1668-1676 rasade "det stora oväsendet" genom Sverige. Totalt avrättades under ett knappt årtionde ca.300 människor i Sverige för trolldom.

Familjeföreställningen Häxbrand är ett försök att konstnärligt gestalta dessa fasanfulla händelser, som innebar avrättningen av 71 personer på Häxberget i Ångermanland. Föreställningen bygger på verket "Där korpen Vitnar" av tonsättaren Karin Rehnqvist. Med besvärjelser och trolldomsramsor som inspirationskälla har hon komponerat musiken för folksångerskan Ulrika Bodén och Nordiska Kammarensemblen. En skampåle, en domartribunal, ett bål med anstrykning av krucifix bildar en scenografi, där den dömda vandrar bland sina förföljare, under ett ständigt hotande tryck.

Föreställningen är rekommenderad från 10 år.

Tid & Datum
Fredag 31.1 kl 19.00 - Oasen, Nordmaling Biljetter säljs på Biblioteket, Resecentrum, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i Nordmaling.
Lördag 1.2 kl 14:00 - NorrlandsOperan, Konsertsalen. Fri entré, ingen biljettbehövs.

Startskott Sundsvall
Familjeföreställningen Häxbrand är en del av Scenkonstbolagets veckolånga Kultur Festivalen Sundsvall. Här kan du se festivalens program som pdf. Under benämningen Startskott Sundsvall turnerar två akter vidare från festivalen med Botniabanan upp till Umeå.

Först ut är den franske jazzgitarristen Bireli Lagréne som spelar på Umeå Jazzstudion torsdagen den 30 januari. Konserten i Umeå är en av programpunkterna under festivalen Midvinter Jazz.

På lördagen visas sedan familjeföreställningen Häxbrand på NorrlandsOperan.

Bireli Lagréne

27.1 Kulturfestivalen Sundsvall

30.1 Midvinter Jazz, Studion Umeå folkets husHäxbrand

Lördag 25.1 Kulturfestivalen Sundsvall
Fredag 31.1 kl 19.00 - Oasen, Nordmaling Biljetter säljs på Biblioteket, Resecentrum, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i Nordmaling.
Lördag 1.2 kl 14:00 - NorrlandsOperan, Konsertsalen. Fri entré, ingen biljettbehövs. Kontakta erik.enstrom@norrlandsoperan.se för mer info.

Här hittar du en video om vad som händer under Kulturfestivalen Sundsvall
 och här kan du läsa en artikel i Sundsvalls tidning om firandet.


River Stories
Med kulturhuvudstadsåret som utgångspunkt har NorrlandsOperan tagit avstamp för att förstärka och vidareutveckla samarbetet i regionen med våra musikkollegor i grannlänen. Genom regionala startskott skapar vi inledning av och delaktighet i Invigningshelgen.


River Stories inspiration är hämtad från älvarna och dess betydelse för utvecklingen av våra kulturella aktiviteter. Under 2014 ska River Stories skapa ett sammanhållet regionalt kulturprogram och en serie av projekt, föreställningar och evenemang som turnerar i länet. NorrlandsOperan håller i projektet, med mål att bland annat öka både det regionala engagemanget och lokala aktörers aktiviteter och samverkan.