Ljuset och mörkret

Konsert 27.2

Köp

Ljuset och mörkret – Årstidskonsert 2

Årtidskonsert 2 med NorrlandsOperans Symfoniorkester bjuder på uruppförandet av Mirjam Tallys verk "Ljuset och mörkret". Dessutom får vi höra musik av Peteris Vasks.

I samband med invigningarna av de åtta samiska årstiderna inom Kulturhuvudstadsåret 2014 presenterar NorrlandsOperan sju Årstidskonserter. Konserterna har inte bara skilda teman utan även olika spelplatser, konstnärliga ingångar och uttryck.

Ljuset och mörkret ingår som nr 2 i denna svit och relaterar till årstiden Vinter. December–mars är samekalenderns vinter med renflyttningen till vinterbete i kamp mot rovdjur och köld. Peteris Vasks musik är fylld av naturkänsla, liksom Mirjam Tallys till samen Paulus Utsis poetiska text om vägen mot ljuset.

Uruppförande av Ljuset och mörkret
Mirjam Tally berättar om sitt nya verk: "Jag ville skapa någon slags samisk anknytning med detta verk, och försökte hitta dikter som skulle spegla de samiska årstiderna. Hela verket är någon form av resa genom årstiderna, mot ljuset. Verket kulminerar med midsommartiden, som är sommarens högpunkt och den ljusaste och vackraste tiden på året. Musikaliskt och stilistiskt ser man här tydliga element framför allt från minimalismen, men också modernismen, de två musikstilar som har påverkat mig mest genom min egen musikalisk resa."

Stycket Light and Darkness, på svenska Ljuset och mörkret, som nu uruppförs, skrevs 2012 i anslutning till Tallys uppdrag som Sveriges Radio P2:s hustonsättare åren 2009-2010. Verket skrevs i åtta satser för kör och orkester, fördelade på tre huvudavdelningar; Natten, Ljuset och Tiden. För körpartierna har hon använt fyra dikter ur skalden Paulus Utsis posthuma samlingsvolym Följ stigen. Utsi (1918–1975) var en samisk poet och slöjdare och skrev på en blandning av nord- och lulesamiska språkvarianter.

Mirjam Tally, tonsättare
Mirjam Tally, född 1976 i Tallinn, Estland, kom till Sverige 2006 och bor i Visby. Hon tog examen 2000 som elev till Lepo Sumera vid Estlands Musikakademi. Hennes musik har spelats i 23 länder, däribland på Venedigbiennalen 2008, på ISCM:s världsmusikdagar i Litauen  2008 (med genombrottsverket Turbulence), i Sverige 2009 och Kroatien 2011. Vidare på Nordiska Musikdagarna på Island 2011 och i Finland 2013 samt på internationella Rostrum 2001 och 2009. Åren 2005 och 2006 var hon composer-in-residence på Visbys internationella tonsättarcentrum och hon hade motsvarande uppdrag på Sveriges Radio P2 under 2009–2010.

Matthew Trusler, violin
Matthew Trusler, född 1976, har hälsats som en ny brittisk violinvirtuos redo att ta upp Heifetz' och Perlmans mantlar. Han spelar med en av den förstnämndes stråkar och på en Stradivarius-violin från 1711. Helst spelar han Prokofjev och annan samtida musik som Walton, Berg och Britten. Som solist och kammarmusiker har han framträtt i stora delar av världen.

Kammarkören Sångkraft
Kammarkören Sångkraft är sedan 1970-talets mitt välkänd i Umeå med sin breda repertoar, som spänner från konstmusik till jazz och folkton. Grundaren Nils-Erik Öhman byggde upp körens speciella sound, med vilket den 1985 vann österrikiska Spittals internationella  körtävling. Från 1990 har Leif Åkesson som dirigent och konstnärlig ledare utvecklat den till professionell rang och man har genom åren erhållit många priser. I en internationell rankning av världens 1000 bästa körer kom Sångkraft 2013 på 22:a plats. Leif Åkesson utsågs till Årets körledare 2013.

PROGRAM
Vasks: Distant light, för violin & stråkar
Tally: Ljuset och mörkret för kör och orkester, uruppförande

Dirigent: Risto Joost
Solist: Matthew Trusler (violin)
Kammarkören Sångkraft
NorrlandsOperans Symfoniorkester