NorrlandsOperan Opera

Lokalproducerad opera sedan 1974

NorrlandsOperan producerar årligen två till fyra operauppsättningar och är en viktig aktör på den internationella operakartan. Inte minst för våra samarbeten med andra större operahus i Sverige och utomlands.

Sedan 2002 har vi en fullgod scen för stora operaproduktioner där flera internationellt uppmärksammade sångare har framträtt. Erica Sunnegårdh i Puccinis Turandot (regi Matthes Richardson/Patrik Sörling), Emma Wetter i Wagners Flygande holländaren (regi Elisabeth Linton) och Michael Weinius i Brittens Peter Grimes (regi Tobias Theorell) för att nämna några. Några ytterligare exempel på större uppsättningar är Tosca, Jenufa, Barberaren i Sevilla, Rusalka, bloggoperan Sjökor och stekare, dansteateroperan Mitt hjärta brister, Porgy and Bess och Trollflöjten.

I NorrlandsOperans uppdrag ingår även ett turnéansvar och flera av produktionerna har kunnat ses på olika platser i Norrland via nätverket NMD.

NorrlandsOperan har turnerat utomlands med uppsättningar som har producerats i samarbete med Cape Town Opera i Sydafrika och Vietnam National Opera and Ballet Theatre. Det unika utbytet mellan NorrlandsOperan och Cape Town Opera inleddes 2005. Operan Rusalka, som hade sin premiär i Kapstaden 2006, var den första av tre gemensamma operaproduktioner. Samma år gavs Porgy and Bess som efter sin premiär i Umeå och Kapstaden även visats i Berlin samt turnerat i Storbritannien.

Den senaste samproduktionen, Poet and Prophetess, kunde efter tre års komponerande få sin urpremiär i Umeå 2008. Musiken skrevs av NorrlandsOperans dåvarande hustonsättare Mats Larsson Gothe. 1700-talsberättelsen om profetissan Jula och den svenska poeten Bengt Lidner blev i pressen omnämnd som "den bästa nyskrivna operan på 20 år".

Samarbetet med Vietnam National Opera and Ballet Theatre startade 2005 och samma höst presenterades samproduktionen Cosi fan tutte i både Umeå och Vietnam. Under 2009 produceras klassikern Bohéme och den nyskrivna bloggoperan Dream and Reality. 

2010 samarbetade NorrlandsOperans med Det Kongelige Opera i Köpenhamn i en nyskriven opera baserad på Lars von Triers film Dancer in the Dark, i regi av Kasper Holten.

Åren 2011-2012 har följande operor producerats: Verdis Otello (regi Dmitri Bertman), Alban Bergs expressionistiska operaklassiker Wozzeck (regi, kostym och scenografi Carina Reich och Bogdan Szyber), Georges Bizets Carmen (regi Helena Röhr) och den nyskrivna operan The Elephant Man av Carl Unander och Michael Williams.

Våren 2013 presenterdes Puccinis La Bohème med regidebuterande Kristofer Steen. Hösten bjöd på familjeoperan Snödrottningen, baserad på HC Andersens saga (regi Staffan Aspegren).

2014 är Umeå Europas Kulturhuvudstad och NorrlandsOperan firar 40 års jubileum!
Efter den koncertanta uppsättningen av Eugen Onegin i februari, med Peter Mattei och Maria Fontosh i huvudrollerna laddar vi för Richard Strauss Elektra, med premiär 14 augusti.

Elektra är en enorm utomhusproduktion med scenen på kaserngården på Umestan. Scenkonstkollektivet från Barcelona, La Fura dels Baus står bakom, med regissören Carlus Padrissa i spetsen.

Senare under året, med premiär i oktober, är det dags för den nyskrivna operan Blanche & Marie som tar sin utgångspunkt i boken av Per Olov Enqvist, Boken om Blanche och Marie.
Regi: Elisabeth Ljungar, tonsättare: Mats Larsson Gothe.