Levonen en utmärkt guide

Musikens lustfyllda direkthet sätts i centrum när Norrlandsoperan gör klassisk konsert för skolbarn i ”Susannas guide till orkestern”.

Som konstform är den klassiska musiken många gånger både bred och lättillgänglig och borde kunna hitta en långt yngre publik än i dag. Lite i de termerna gissar jag att Norrlandsoperan resonerat under upprinnelsen till konserten ”Susannas guide till orkestern” som premiärvisades som familjekonsert i helgen innan den i slutet på månaden blir skolföreställning för Västerbottens 9-11-åringar.

En utmärkt guide är operans duktiga sopran Susanna Levonen som med korta, spännande berättelser hittar nya ingångar till några av den klassiska musiken mest kända verk som Griegs ”Morgonstämning” eller Offenbachs dansanta ”Cancan”. Beethovens ”Ödessymfonin” får till exempel sätta stämningsläget för en dramatisk historia om två vänner som klättrar där de inte borde…

Kanske än mer uppskattat är Niklas Strömstedts och Lasse Lindboms ”Tänd ett ljus” som allsång där barn och föräldrar får en möjlighet sjunga med Susanna Levonen och symfoniorkestern som kraftfull uppbackning. Också smakprovet från Star Wars är uppskattad flört med den unga publiken, kanske ett inslag att spinna vidare på inför liknande satsningar i framtiden?

Läs hela artikeln på Folkbladet.nu

Dela: