”Nya flyglar av bästa märke genom privat donation”

Norrlandsoperan har två nya flyglar av bästa märke, Steinway & Sons. Den ena har Norrlandsoperan sparat ihop till själva, den andra är en privat donation från makarna Karin och Krister Olsson.
– Vi är så glada för det, säger Kjell Englund, vd för Norrlandsoperan.

Klangen beskrivs som kristallklar av dirigenten Johan Siberg. Han blev först med att få prova den nya konsertflygeln, en av de två nya Steinwayflyglarna som kom till Norrlandsoperan på måndagen.

På Steinwayfabriken i Hamburg tillverkas 1 200 instrument varje år.

– Alla är olika, de låter olika. Därför är det viktigt att välja de instrument som passar Norrlandsoperan bäst, säger Kjell Englund. Han besökte fabriken tillsammans med Elisabet Ljungar och pianisterna Jonas Olsson och Ronald Brautigam.

– Det spelades, lyssnades, funderades och spelades igen. Till slut var vi eniga om de här två instrumenten, säger Kjell Englund.

En ny C-flygel kostar 950 000 kronor, en D-flygel 1,4 miljon kronor. Slutsumman blir lägre eftersom Norrlandsoperan samtidigt byter in sina gamla flyglar.

Norrlandsoperan har pengar till C-flygeln i sin budget medan köpet av D-flygeln blivit möjligt tack vare en donation från Karin och Krister Olsson.

– Människors möjligheter att delta i och ta del av kultur i alla dess former säger mycket om ett samhälles attraktion och växtkraft. Det kan vi se inte minst här i Umeå. Norrlandsoperan är en viktig del i staden rika musikliv och vi är glada över att på det här sättet kunna bidra till dess fortsatt höga ambitioner, kommenterar de.

Läs hela artikeln och se bildspelet på vk.se och i VK papperstidning

 

Dela: