”Caprioli tar underhållning på allvar”

När koreografen Cristina Caprioli plockar i sär och bygger vidare på musikalsuccén A Chorus Line vill hon i sitt nya verk A Line_up visa att underhållning och allvar inte är någon motsats.

Cristina Capriolis mamma kommer från Åsele så på sätt och vis är urpremiär av A line_up på Norrlandsoperan i kväll en slags återkomst. Men hennes dubbla tillhörigheter, född och uppvuxen i Italien och sedan 1981 boende i Sverige, spelar en viktigare roll för hur hon nu vrider och vränga på normer, våra olikheter och det som förenar oss.

I fem år har den namnkunniga koreografen funderat på att utmana den banbrytande musikalsuccén A Chorus line, som hade sin urpremiär redan 1975. Det är bland annat verkets orginalitet, minimalism och att aktörernas livsöden säljs som underhållning som intresserat henne. – Musikalen bygger på arbetslösa dansares privata historier som har tillrättalagts för att uppfylla marknadskrafternas förväntningar, säger Cristina Caprioli som vill vidga begreppet underhållning med sin nya föreställning.

Det som attraherar en publik behöver nämligen inte nödvändigtvis vara lättsmält. – I vår uppsättning kan livsberättelser i stället vara drömlika, helt igenom tragiska eller bara vardagliga. Även om publiken inte direkt kan avläsa och förstå så finns en mening och ett narrativ.

Från början var tanken att dubblera den dramatiska strukturen i A Chourus Line och sedan fylla den med en annan mening, men A Line_up fick ett eget liv och tog en annan riktning. Kvar är raden av aktörer som i originalet står i kö för att visa upp sina specialiteter inför en enväldig chef som bedömer om de ska ingå i ett homogent sammanhang. Caprioli vänder sig emot det homogena, hon pratar i stället om singulariteter med ett gemensamt fokus där egensinnigheten inte går förlorad i det gemensamma. Som exempel tar hon originalets kör som förmedlar en tydlig klang, medan kören i A Line_up består av allas olika toner på olika teman. – Då uppstår en dissonans som bygger på skillnaderna och tillsammans blir det oerhört vackert.

Cristina Caprioli och hennes konstnärliga medarbetare har skapat verket tillsammans. Koreografen är visserligen projektets initiativtagare och det finns ett partitur som under den långa skapandeprocessen byggts om. – Vi har jobbat med mycket lust och mycket argumenterande. Med dansen vill vi rubba det som förväntas men ändå vara så pass engagerande så att det blir underhållande. A Line_up är en kärleksdeklaration till dansen.

Läs hela artikeln av Karin Bernspång i Västerbottens Kuriren eller på VK.se

Dela: