”Marakatt-Labba ställer ut i Vita Kuben”

Britta Marakatt-Labbas bilder skapas ur långsamhetens estetik med små små broderade stygn. Just nu visas bland annat en helt ny serie av konstnären i Vita kuben, och som vanligt balanserar de mellan tradition och det dagsaktuella. Utställningen utgör del tre i vårens program Distans i Vita kuben på Norrlandsoperan.

Filipa Ramos som curerat blev förtjust i Britta Marakatt-Labbas bilder när de ställdes ut på Lofoten 2015 vilket fick henne att fråga om den samiska konstnären hade möjlighet att delta. – Jag ville ta med en konstnär i Sverige som arbetar traditionellt med koppling till i dag så det känns fint att stänga våren med Britta som har visioner för norr, säger Filipa Ramos.
Porträtt blandas med specifika situationer, som exempelvis tavlan med männen som sitter på rad med samiska mössor vilka liknar de rosa mössorna som användes i protesterna mot USA:s president Donald Trump.

– Bilden har en feministisk, politisk och religiös betydelse som bland annat talar om hur viktig huvudbonaden är, och jag förstår de muslimska kvinnorna som vill behålla sina sjalar. De säger samma sak som de äldre samiska kvinnorna som känner sig nakna utan sina mössor, säger Britta Marakatt-Labba.

Utställningens röda tråd hänger ihop med den Vita kubens begränsade yta som konstnären associera till kåtans rum. Det finns ingen början och inget slut, allt går bara runt runt, säger hon, som därför placerat dörren (Uksá) till hennes svärmors gamla kåta vid ingången till rummet. På dörrens tyg har delar av Kiruna broderats in som en kommentar till den stora stadsflytten samtidigt som det blir en spännande jämförelse med den ständiga flytten av kåtan, Du vet aldrig vad som väntar där innanför.

Läs hela artikeln på vk.se

 

Dela: