Norrlandsoperans Susanna Levonen nominerad till VK:s kulturpris 2017.

– I musik och teater finns så mycket kraft, vånda, hopp och tröst. Det är som med alla konstformer ren och skär vård för själen, precis som sjukvården är för kroppen, säger operasångerskan Susanna Levonen, som är den fjärde av fyra nominerade till VK:s kulturpris 2017.

Susanna Levonen kallar sig helst för en sjungande skådespelare och berättare. Som operasångerska handlar jobbet lika mycket om att gestalta det innersta hos en människa som att skapa stor musik. Hon letar sanningen mellan notraderna och älskar att få dela den med publiken. När Susanna Levonen pratar om sin karriär och sitt konstnärskap använder hon många superlativ. Det råder ingen tvekan om att denna mezzosopran, med Norrlandsoperan som bas, gillar sitt uppdrag att med sången berätta om livets storhet. – För mig är sång kärlek, det är därför jag håller på. Med den får jag kontakt med mitt inre och kan bygga en osynlig bro till andra. Hon vill tala direkt till hjärtat så utan sin publik skulle det inte fungera. – Jag lyfter mig aldrig till det magiska om jag inte har någon att berätta för. Att få ingjuta mod, kraft och styrka och dela något större med publiken är en obeskrivlig sak.

När Susanna redan som 24-åring tilldelades Jenny Lind-stipendiet fick hon från flera håll uppmaningen att inte förlora sitt oförställda ärliga uttryck. – Det är fortfarande viktigt för mig och jag kräver av mig själv att vara så ärlig jag kan på scen, ödmjuk uppdraget. Efter sin långa musikutbildning med en masterexamen i sång och solistdiplom år 2000 debuterade hon med Göteborgssymfonikerna och sjöng vid Vadstena akademien. Samma år provsjöng hon för Norrlandsoperan och blev sedan ombedd att prova för rollen Eboli i Verdis opera Don Carlo – och fick den – utan regelrätt operautbildning. – Det var en fantastisk möjlighet som jag har Lars Tibell (dåvarande operachef) att tacka för, säger Susanna. Det blev succé och jag fick förlängt, och lärde mig sedan mer om fysisk gestaltning genom att studera duktiga kollegor på scen och olika skådespelares sätt att jobba och tänka. 2001 debuterade Susanna Levonen på Norrlandsoperan sedan 2007 är hon fast anställd. Hon känner sig nära besläktad med skådespelare samtidigt som hon beundrar de stora artisterna. – Birgit Nilsson hade en helt makalös röst och Maria Callas var kompromisslös på scen. Det var på liv och död och det är det också för mig på scen.

 

Operasångerskan Susanna Levonen kan få VK:s kulturpris, nominerad i kategorin ton.

Läs hela reportaget på vk.se

 

 

Dela: