”Unika vetenskapliga bilder blir tyger till operan Faust”

På NorrlandsOperan arbetar man för högtryck med kostymerna till operan ”Faust” och eftersom ”Faust” var vetenskapsman uttrycks detta i plaggen.

Med hjälp av nya digitala metoder och ett tryckeri i Skåne har bilder och texter med vetenskapliga referenser blivit till metervara i 15 olika kvaliteter. – Det är den största beställning av unika tryck vi någonsin gjort på Norrlandsoperan, berättar kostymmästare och produktionsansvarige Maria Öhgren Hedberg. Hon tror att alla kommer att minnas de uppseendeväckande kostymerna. – Det blir en visuell njutning, som man dock sätter i halsen. För ”Faust” handlar om något fruktansvärt. Hon berättar att redan nu, under provningarna, pratas det om de tryckta tygerna. Om de säregna gamla bilderna och textfragmenten. – Det är inte svårt att hitta samtalsämnen i denna produktion, säger hon.

Letar livets mening

Operan ”Faust”, som uruppfördes i Paris 1859, är baserad på Goethes mästerverk om livets existentiella utmaningar. Den berättar historien om den äldre vetenskapsmannen Faust som, med vetenskapliga framgångar, inte levt livet. Desperat försöker hitta livets mening. Trött, besviken och med funderingar på självmord säljer han sin själ till djävulen i utbyte mot evig ungdom och kärlek. Idén med tryckta tyger växte fram via historien i operan. – På scenen har vi skapat en värld med intellektuell bakgrund som tar avstamp i de vetenskapliga böckerna Faust studerat, berättar Marcus Olson, kostymdesigner och scenograf med 20 års erfarenet av kostym och scenografi för film- och scenkonst. Han har bland annat gjort kostym och scenografi till Norrlandsoperans ”Den listiga lilla räven”.

En av de största

När Faust blir ung igen bränner han det han tidigare trott på. – Mefistoteles, djävulens redskap, trollar fram en miljö fylld av brända böcker som man ser spår av i kostymerna. Den scenen är supersnygg, konstaterar Maria Öhgren Hedberg. ”Faust” är en av Norrlandsoperans största uppsättningar. 7 solister, 31 personer i kören, 6 barn och 2 dansare har tillsammans 150 kostymer. Till varje kostym hör cirka 7 plagg. De flesta gör 3 kostymbyten bakom scenen. Ytterligare ett led i detta är scenografin signerad Macus Olson. – Den är avskalad men fylls av effekter och överraskningar. Det händer saker på golv och väggar som man inte förväntat sig. Ett magiskt trolleri.

Faust premiärvisas på Norrlandsoperan den 5 oktober.

Läs hela reportaget på folkbladet.nu

Dela: