Hör hur ett blodigt huvud växer fram

Blodiga dockor, grishuvuden och tyll i mängder – det fyller Norrlandsoperans kostym- och rekvisitalokaler. Snart är det premiären för föreställningen Faust och tramporna på symaskinerna ligger på gasen i botten.

Den klassiska teaterpjäsen Faust ska för andra gången inta Norrlandsoperan. I huvudrollerna syns Faust och Marguerite, men det är totalt 50 medverkande som ska stå på scenen.

– Vi har sytt kostymer sedan i mars. Det är ungefär 200 kostymer och kanske tio plagg per kostym, så det blir en del, säger Marcus Olsson som är scenograf och kostymdesigner.

”Så realistiskt som möjligt”

I slutscenen så blir huvudrollen Marguerite halshuggen, de har arbetat med att skapa det blodiga huvudet i snart en vecka men än är det mycket detaljer kvar. Huvudet fotas, mäts och målas för att bli så realistiskt som möjligt.

– Vi gör en avgjutning av hennes huvud som sedan ska bli i ett gummimaterial. Man måste tynga huvudet och sätta dit en ögla så man kan lyfta i huvudet, det går inte att hålla direkt i peruken då går den sönder, säger Linnea Öhrlund som är attributmakare och rekvisitör.

Läs hela artikeln och se inslaget på svt.se

Dela: