Premiär för operans största satsning på länge

Nästa vecka är det premiär för Norrlandsoperans största satsning på länge; operauppsättningen ”Faust”.

För kostym och scenografi svarar Marcus Olson som också var den som skapade de fantasifulla kläderna till Norrlandsoperans familjeföreställning ”Den listiga lilla räven”.

Till årets uppsättning har han ritat i runda slängar 150 kostymer – en av Norrlandsoperans allra största produktioner någonsin med andra ord.

– Jag vill inte att det ska bli musealt utan har försökt skapa något som känns modernt och relevant. Kostymerna ska skeva och skava mot musiken. Min tanke har varit att rensa bort könsrollerna så att man ser operans huvudproblem och frågeställningar i stället, säger han.

Tryck i musiken

Charles Gounods musikskatt har fått en uppfräschning.

– 1800-talspubliken hade aldrig hört Beatles eller Frank Zappa. Vi har helt andra förväntningar på musik i dag. Ska vi ge dagens publik rysningar måste vi ha ett helt annat tempo och tryck i musiken, tycker uppsättningens dirigent Eric Solén och lyfter fram Charles Gounods melodiska generositet som en av operans stora styrkor.

– Charles Gounod var verkligen en melodiker av stora mått. Han är slösande generös med sina vackra melodier, säger Eric Solén.

”Faust” har premiär den 5 oktober på Norrlandsoperan i Umeå.

Läs hela artikeln av Elin Axelsson på Folkbladet Plus

Dela: