I år fyller Vita Kuben 20 år!
Detta vill vi såklart fira med er. 

Låt oss minnas alla oförglömliga och fantastiska utställningar och konstnärer som gästat oss under åren! Här kan du se hur vi firar den Vita kuben under året 2022. Alltifrån utställningar till födelsedagskalas. Dessutom hittar du minnen från kuben längst ned på sidan. 


En permanent plats för konst

I samband med Norrlandsoperans ombyggnation 2001 uppkom en idé om ett projektrum, en permanent plats för konst och konstnärlig aktivitet av tillfällig karaktär på Norrlandsoperan.  Idén kom från Tina Eriksson Fredriksson. Ledningen på operan, konstintendent Lars Sahlin och arkitekterna Bertil Håkansson och Olle Forsgren fann denna idé spännande vilket resulterade i att Bertil Håkansson genast började skissa på detta eventuella rum.

Projektrummet som senare döptes Vita Kuben var en del av ett större gestaltningsgrepp och två konstnärer bjöds in att skissa på en offentlig gestaltning i operans foajé. Det hela blev mycket dyrare än de gestaltningspengar som nybygget genererade och man fick med sig Statens Konstråd och tillsammans med Umeå Kommun och Norrlandsoperan kunde både Vita kuben och en gestaltning av foajén genomföras. Bygget påbörjades och nu efteråt kan man knappt förstå hur det var möjligt att genomföra detta på så kort tid.

Den Vita kuben är ett rum för den nutida konsten. En välutrustad presentationsmiljö för video, konstmusik och performances. Ovanför restaurangen svävar detta rum, väl synligt utifrån men också mycket kännbart i foajérummet. Den Vita kuben är och det kan inte nog betonas, en solitär företeelse i operabyggnaden. Den kan skifta från att vara en integrerad del av verksamheten till att vara sig själv nog.

Konstnären Clay Ketter blev den som fick gestaltningsuppdraget i foajén och hans installation som heter: Lokalen är förresten utrustad med hörslinga förvandlar foajén till en plats som varken är inne eller ute och där de olika elementen ger upphov till många funderingar.

Vita kuben programsätts av konstnärliga ledare

När Vita Kuben slog upp portarna den 14 april 2002 var det Guds söner: Leif Elggren och Kent Tankred som satte programmet. Över 250 konstnärer har på olika sätt medverkat i Kubens program med utställningar, filmvisningar, performance, föreställningar, konserter, workshops och föreläsningar. Olika festivaler har varit en viktigt sätt att kunna vidga visningen av olika performativa uttryck. Mellan 2006 – 2018 arrangerades MADE-festivalen i Norrlandsoperans regi. Åren 2016 och 2018 arrangerades festivalen Rum för Performance i samarbete med Bildmuseet och operans dansavdelning. 2021 genomfördes festivalen Re-Think på Norrlandsoperan med ett flertal samarbetspartners.

Text av Helena Wikström,
Konstansvarig Vita kuben


Dela: