Dvoráks Blåsarserenad

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Amy Beach – lägg namnet på minnet – så hette den första kvinnliga kompositör som skrev och publicerade en symfoni i USA! Under ledning av chefdirigent Elim Chan står orkesterns träblåsare i centrum vid en konsert som låter Antonin Dvořáks folkmusikaliska toner möta svenske Benjamin Staerns vildsinta havsvågor. 

Information

Titel:
Dvoráks Blåsarserenad
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Student:
60 kr

Tid och datum

– Konsertsalen

Gaelic Symphony av Amy Beach (1867-1944) var den första symfoni som komponerades och publicerades av en kvinnlig tonsättare i USA. Urpremiären ägde rum år 1896 i Boston. Symfonin bär tydliga drag av gamla folkmusikmelodier från England, Irland och Skottland och verket innehåller variationsrika passager för orkesterns träblåsare.

En viktig inspiratör för Beach var tjecken Antonin Dvořák (1814-1894). Också i hans stycke Serenade for winds från 1878 är folkmusiken central – här i form av ton och rytm från slavisk folkdans. Dvořák tog även intryck av amerikansk musik. Under några år i slutet av 1800-talet ledde han National Conservatory i New York. I sin romantiska klangvärld vävde han in så kallade pentatoniska skalor med ursprung i nordamerikansk och afroamerikansk folkmusik. Dessa influenser blev senare även en viktig del av musiken hos Amy Beach.

Den svenske tonsättaren Benjamin Staern är inte fyllda fyrtio men har redan världsrykte. Wave movements skrev han 2012 på beställning av Staatsorchester Rheinische Philharmonie. Stycket består av tre delar. Inledningsvis en rytmisk, som beskriver kraften i oceanens vågor. En melodisk del som skildrar mystiken – kanske speglingen på ytan av en stilla sjö. Och så en koral, där de olika uttrycken hos vattnet blandas samman i en mäktig avslutning. Musiken påminner om hur underbart det kan kännas att vistas i närheten av havet. Det råder ingen tvekan om att Staern, som han själv säger, alltid har älskat vatten. Dirigent för konserten är Norrlandsoperans chefdirigent Elim Chan.

Dela: