Jubileumskonsert – Finland 100 år

NORRLANDSOPERANS SYMFONIORKESTER

Vi firar Finlands 100-årsjubileum som självständig nation och under ledning av dirigenten Tuomas Hannikainen står tre tonsättare på programmet. Jean Sibelius, Joseph Martin Kraus och den samtida Lotta Wennäkoski. Dessutom blir det högläsning när NorrlandsOperans Susanna Levonen reciterar ur Stormen av William Shakespeare. 

Information

Titel:
Jubileumskonsert – Finland 100 år
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tid och datum

– Konsertsalen

”Jag har alltid varit fascinerad av det knappt hörbara.” Så säger tonsättaren Lotta Wennäkoski (f 1970) om sitt sätt att komponera. Hennes utforskande musik är full av detaljer. Ibland har den något av ett filmiskt uttryck. Wennäkoski är redan en mycket etablerad tonsättare och skriver förutom musik för orkester även för kör, scenkonst, film och radioteater. Orkesterverket Verdigras uruppfördes år 2015.

Som titeln anger är Musik till Stormen av Jean Sibelius (1865-1957) tänkt att spelas som teatermusik till skådespelet Stormen av William Shakespeare. Sibelius skrev stycket 1926 för Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Enligt kritikerna var kombination av de två mästarna – Sibelius och Shakespeare – genialisk. Musiken är storslagen och drömsk. När NorrlandsOperans Symfoniorkester spelar delar av musiken får vi också höra Susanna Levonen läsa högt ur Shakespeares text. Det blir dramatiska toner såväl som ord.

Strax efter det brutala mordet på Gustav III år 1792 skrev Joseph Martin Kraus (1756-1792) det mäktiga stycket Sorgemusik över kung Gustav III. Begravningskantat. Kraus har ibland kallats ”den svenske Mozart”. Han bodde andra häften av sitt liv i Stockholm och var god vän med kung Gustav III. Eftersom kungen tyckte så mycket om hans musik bekostade han tonsättarens utlandsstudier. Samma år som Gustav III blev skjuten dog också Kraus. Begravningsmusiken för kungen blev ett av hans sista stycken. Kadriljen lär ha spelats i samma ögonblick som konungamördaren Anckarström höjde pistolen! Solist för kvällen är den finska sopranen Hedvig Paulig. Dirigent är Tuomas Hannikainen.

Dela: