Ravels pianokonsert

NORRLANDSOPERANS SYMFONIORKESTER

Gammalt möter nytt! Kvällens konsert bjuder på musikaliska experiment, omvandlingar och förvandlingar. Under ledning av den legendariska amerikanska dirigenten JoAnn Falletta spelas genreöverskridande musik från tre olika tider och tre olika länder. Som solist välkomnar vi Christian Ihle Hadland, som debuterade som konsertpianist som femtonåring. 

Information

Titel:
Ravels pianokonsert
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tid och datum

– Konsertsalen

Den amerikanska tonsättaren Ellen Zwillich (f 1930) är en av USA:s mest renommerade kompositörer. Det experimentella kammarmusikverket Concerto Grosso skrev hon 1985 till 300-årsminnet av Händel. I musiken finns tydliga spår av barockmästaren. Zwillich både använder och tar avstånd från barocken hon har själv kallat stycket för ”1900-talets svar på Georg Friedrich Händels ande”.

Även Bourgeois Gentilhomme, Borgaren som Adelsman, av Richard Strauss (1864-1949) leker med och inspireras av barocken. Strauss skrev klart det originella stycket år 1917 och titeln är hämtad från teaterpjäsen med samma namn som skrevs Molière på 1600-talet. Borgaren som Adelsman sticker ut bland Strauss tonsättningar – det laborerar med olika stilar och är komponerat för en mindre orkesterbesättning.

Gammalt möter nytt också i Pianokonsert i g-dur från 1931 av Maurice Ravel (1875-1937). Ravel är en av modernismens stora pionjärer och hans rytmiska kompositioner har tydliga influenser av jazz. Han utmanar gränsdragningen mellan olika musikaliska genrer och landar i en helt egen stil som fortfarande känns ytterst modern. Solist är den norska pianisten Christian Ihle Hadland, som debuterade som konsertpianist som femtonåring. Dirigent för konserten är den legendariska JoAnn Falletta. Hon är sedan många år chefdirigent vid Buffalo Philharmonic.

 

Dela: