Tjajkovskijs fyra

NorrlandsOperans Symfoniorkester

Christian Lindberg är en musikalisk vitamininjektion. Med sin utstrålning och livsglädje inte lämnar han inte någon oberörd. Tubakonserten ”Panda in love” skrev han till kvällens solist Øysten Baadsvik. Vi får också uppleva ett riktigt orkesterfyrverkeri i Tjajkovskijs fjärde symfoni.

Information

Titel:
Tjajkovskijs fyra
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student:
160 kr
Ungdom upp till och med 19:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen Introduktion kl 18.30 i Teatern

Den världskände trombonisten, tonsättaren och dirigenten Christian Lindberg har en helt egen stil. Hans musik är full av virtuositet, kontraster och humor. Tubakonserten Panda in love skrev han till sin gode vän, norrmannen Øysten Baadsvik som också är kvällens solist.

Typiskt för Lindberg är de fantasifulla satstitlarna som med all säkerhet kittlar lyssnarens fantasi, som “Pooh-like Panda searching for something he cannot find” och “Panda in Protest – Goes to Tiananmen Square”.

Som person kan nog Tjajkovskij bekrivas som Lindbergs totala motsats. För trots att han var en mycket hyllad tonsättare levde Tjajkovskij under hela sitt liv med känslan av att inte passa in. Han var homosexuell och led ofta av depressioner. All hans ångest och förtvivlan har han samlat i detta känslosamma och personliga mästerverk som både inleds och avslutas med hotfulla fanfarer.

Konserten inleds med den dramatiska Overture 2 av Louise Farrencs (1804-1845), som redan under sin livstid var en hyllad tonsättare, pianist och lärare.

Dela: