Umeå Musiksällskap

Vinterkonsert

Information

Titel:
Umeå Musiksällskap
Längd:

Priser

Ordinarie:
200 kr
Ungdom till och med 19 år:
50 kr
Student:
125 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen, NorrlandsOperan

Musiksällskapet – Umeås äldsta kulturförening – inleder sitt 156:e år med Vinterkonsert, en benämning som snarare har att göra med placeringen i almanackan än programinnehållet.

Ljuset har återvänt, och vad passar väl då bättre än att inleda med Carl Nielsens konsertuvertyr ”Helios”, som illustrerar solens uppgång och vandring över himlen.

Kati Raitinen är till vardags solocellist i Kungliga Hovkapellet, och även aktiv i stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen. Vid detta besök i Umeå spelar hon solostämman i en av Joseph Haydns cellokonserter, nr 2 i D-Dur.

Kvällens avslutande verk är Antonin Dvoraks G-Dursymfoni, nr 8 (som benämns nr 4 i orkesterns nothäften). Till skillnad från hans 7:e symfoni är 8:an munter och lyrisk, inspirerad av den Böhmiska folkmusik som Dvorak var så förtjust i.

Gästdirigent är Glenn Mossop, kanadensaren som blev Stockholmare. Förutom sin internationella karriär har han dirigerat de flesta symfoniorkestrar i Sverige, och under åren varit en ständigt återkommande, högt uppskattad gästdirigent hos Umeå Musiksällskap.

 

Dela: