Våra musiker i närbild

Kom och möt personen bakom instrumentet!

Vårens upplaga av kammarmusikserien Våra musiker i närbild drar igång lördag 1 april kl 15.00. I den här konserten är det våra brass- och blåsmusiker som har valt sina favoritstycken. 

Information

Titel: Våra musiker i närbild

Priser

Ordinarie:
180 kr
Student:
120 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr
Pensionär:
120 kr
Medlem Umeå Kammarmusikförening:
90 kr

Tidigare tillfällen

I kammarmusikserien ”Våra musiker i närbild” får du träffa musikerna i Norrlandsoperans Symfoniorkester på nära håll. Musikerna spelar i olika mindre konstellationer och bjuder på egna utvalda favoritstycken. Musikchef Elisabet Ljungar presenterar verken och håller i direkt anslutning till konserten ett eftersnack. Där får publiken tillfälle att prata med och ställa frågor till musikerna på ett avspänt sätt.

Alltid lördagar. Alltid kl 15.00. Alltid eftersnack. Varmt välkommen!

PROGRAM
Tarrodi: Fragments of the Royal Fireworks för brasskvintett (4 min)
Malin Silbo Ohlsson trumpet, Andreas Carlsson Walleng trumpet, Anders Kjellberg valthorn, Peter Nygren trombon, Linus Mattsson tuba.

Hindemith: Kleine Kammermusik, opus 24 nr 2 för blåskvintett (14 min)
Maria Lindgren flöjt, Yui Ito oboe, Bengt Sandström klarinett, Johan Segerman fagott, Bengt Olerås valthorn.

Ligeti: Sex Bagateller för blåskvintett (13 min)
Maria Lindgren flöjt, Yui Ito oboe, Bengt Sandström klarinett, Johan Segerman fagott, Bengt Olerås valthorn.

Ewald: Brasskvintett nr 3 i Dess-dur (20 min)
Malin Silbo Ohlsson trumpet, Andreas Carlsson Walleng trumpet, Anders Kjellberg valthorn, Peter Nygren trombon, Linus Mattsson tuba.

OM VERKEN
Andrea Tarrodi (f 1981) är en av Sveriges mest anlitade tonsättare i den yngre generationen. Fragments of the Royal Fireworks är en kommentar till Händels Fyrverkerimusik och beställdes av Musik Gävleborg till invigningskonserten av Brassfestivalen SIGNAL i september 2012.

Kleine Kammarmusik, blåskvintetten, skrevs 1922 och man hör tydligt att den tyske tonsättaren Paul Hindemith (1895-1963) var inspirerad av Igor Stravinskij och hans neoklassiska kompositionsstil. Men Hindemith utvecklar den till sin egen och tonspråket känns redan i detta tidiga verk omisskänneligt ”hindemithskt”.

Den ungersk-österikiske Györgi Ligeti (1923-2006) räknas som en av de mest innovativa progressiva musikprofilerna i sin tid. Under efterkrigstiden fick han möjlighet att realisera sina mer experimentella estetiska idéer och ideal. Hans Sex bagateller för blåskvintett tillkom 1953. Ur en samling om 12 bagateller som han komponerat för piano valde han ut sex stycken och transkriberade dem för blåskvintett.

Brasskvintetten av den ryske tonsättaren Victor Ewald (1860-1935) har betytt mycket för den ryska visskattens överlevnad genom att han samlade in och publicerade en mängd ryska folksånger. Bland brassmusiker i hela världen är han berömd för sina brasskvintetter. De har blivit grundpelare inom genren och är nästan de enda, och framför allt främsta, exemplen på originallitteratur i romantisk stil.

Dela: