Juloratoriet

Julstämning med en riktig klassiker

Utsålt! Men det finns ett antal platser på körläktaren samt ståplatser på balkong till reducerat pris. Både ljud, sikt och bekvämlighet är betydligt sämre. Platserna finns endast till försäljning i Biljetter & besök.

I år får Bachs klassiska verk skruva upp julstämningen med Norrlandsoperans Symfoniorkester, Operakören och fyra solister! Juloratoriets del 1-3 dirigeras av internationellt hyllade Stephen Layton.

Information

Titel: Juloratoriet

Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Barn/ ung 3-18 år:
60 kr
Student/ ung 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Grupp >10 bilg:
240 kr

Tidigare tillfällen

Ett av Bachs mest älskade

Den flitige Johann Sebastian Bach (1685—1750) komponerade hundratals kantater avsedda för liturgiskt bruk inom kyrkan. Kantaterna skrivna för julens gudstjänster sammanfogades 1734 till vad som kom att bli Juloratoriet, ett sexdelat verk som med tiden blivit ett av Bachs mest älskade. I Göran Tunströms roman med samma namn får musiken symbolisera ”jublets kategorier” och ”tillblivelsernas mysterium” och som Tunström skriver, ”den musik som ger oss hopp”.

”Jubla, ropa av glädje!” inleder kören i den första kantaten i Juloratoriet – varpå evangelistens första recitativ tar vid: ”Det hände sig vid den tiden, att det utgick ett påbud från kejsar Augustus”…

Stephen Layton, dirigent

Den engelske dirigenten Stephen Layton, gick till att börja med i sin faders fotspår och ägnade sig helt åt orgelspel. Senare, under sina musikstudier i Cambridge, grundade han en kör, och under 1990-talet ledde han ett flertal vokalensembler, även i Holland och i Danmark.

Numera är Layton en av Englands mest eftersökta engelska dirigenter. Han bjuds in att leda såväl körer som orkestrar världen runt. Hans cd-inspelningar av både klassisk och samtida musik har renderat honom en rad priser. Stephen Layton är passionerat intresserad av ny musik – men också av exempelvis Bach och Händel, vars verk han dirigerat med bland annat Academy of Ancient Music.

Maria Keohane, sopran

Från Dalarna men numera med hela världen som arbetsfält. Hon har framträtt i en rad barockoperor, bland annat på Drottningholms slottsteater. Som solist i oratorier är hon flitigt anlitad.

Hennes lyriska, ganska låga sopran har ett brett register och kännetecknas av exceptionell klarhet och kristallklar intonation. Maria Keohane sjunger, utan hörbar anspänning, med mjuk och fyllig röst – fylld av spänst och flexibilitet. Man inte bara lyssnar på henne – man drabbas av henne.

Kristina Hammarström, mezzosopran

En av Sveriges mest framgångsrika sångerskor internationellt, både i opera- som konsertsammanhang. Framför allt är hon specialiserad inom barockmusiken – ett område inom vilket hon arbetat med, med de flesta av de ledande dirigenterna och ensemblerna.

Anders J Dahlin, tenor

Idag är han en av Europas mest eftertraktade tenorer, inte minst inom genren barockmusik. Han har sjungit ledande roller vid en rad operauppsättningar runt om i Europa och framträder regelbundet med dirigenter som Christophe Rousset, John Eliot Gardiner och René Jacobs. Som solist i Bachs oratorier är han särskilt eftersökt.

Ludvig Lindström, basbaryton

Född i Umeå. Inledde sina högskolestudier i sång vid Göteborgs universitet och fortsatte sedan vid Operaakademiet vid Det kongelige teater i Köpenhamn. Han har framträtt som solist vid en rad framföranden av exempelvis Bachs Matteuspassionen och Mozarts Requiem.

Dela: