Inför ditt besök

Vad ska jag ta på mig?
Det finns inga klädkoder på NorrlandsOperan. Vissa besökare kommer i vardagskläder, andra väljer att klä upp sig. Och vad som är att klä upp sig varierar ju från person till person. Vissa festar loss i jeans och tröja, medan någon annan kanske har sytt upp ett fodral i sälskinn och siden hos en skräddare i Milano för tillfällen som det här. Vad du väljer att ta på dig spelar ingen roll för oss på operan. Eller rättare sagt, vi har inget med ditt klädval att göra.

 Kom som du vill vara!

Vissa av oss som jobbar på operan har däremot krav på klädseln, men då handlar det oftast om scenkostymer och att symfoniorkesterns musiker ska klä sig i samma färgskala så att man ser att de hör ihop. Kläder från forntiden, som frack, är något vi har lämnat bakom oss för länge sedan. (Ibland händer det att vi har gästande dirigenter som har frack på sig. De vet inte bättre och vi låter dem hållas.) 

Behöver jag vara påläst om det jag ska se?
Nej, man behöver inte vara påläst, men det kan vara kul och ibland hjälpsamt att veta lite på förhand. Om du är typen som gärna har lite på fötterna kan du ju alltid läsa det vi har skrivit här på webben om föreställningen. Eller lyssna på introduktionen som oftast hålls en halvtimme innan föreställningen i baren. 

Din upplevelse är bara din. Vad du tar med dig in i salongen beror alltid på vad du har varit med om och vad du vet på förhand. Ibland är det bra att ha kunskap om det man ska se, andra gånger sätter sig kunskapen i vägen för upplevelsen. Det där avgör du bäst själv.

Vad är en introduktion?
Introduktionerna hålls i regel av någon person som vet mycket om föreställningen. Meningen är att ge några nycklar till verket, så att du som besökare ska få så mycket som möjligt ut av det hela. En koreograf kanske berättar att hon jobbar mycket med cirkelrörelser och då kommer du antagligen att se många snygga cirklar i föreställningen. Dirigenten kanske tycker att vi ska lyssna extra mycket efter piccolaflöjtens trudelutt eftersom det påminner om någons skratt. Innan Carmen berättade vi t ex att Bizet, när han skrev sin spanska opera, aldrig hade satt sin fot i Spanien. Sådana saker kan man få veta i introduktionen.

Kan man fika i pausen?
Ja, när vi har föreställningar eller konserter som har paus, säljs det fika i foajén. Ta med dig kontanter!

Måste jag hänga av mig?
Ja, vi har obligatorisk garderob på de flesta av våra föreställningar. Det kostar 25 kronor. Ta med dig kontanter! (Om du inte har med dig kontanter kan du betala i baren och visa upp kvitto i garderoben.)

Hur vet jag när jag ska gå in i salongen?
Det ringer tre gånger. Den tredje gången du hör signalen är det hög tid att gå in.

Om man kommer sent då?
De flesta av våra föreställningar har inget eftersläpp, det betyder att man inte får komma in när dörrarna har stängts. Det beror på att både publiken och de som står på scenen kan bli störda och i värsta fall komma av sig. I vissa fall går det bra att smyga in lite senare under föreställningen. Publikvärdarna vet vad som gäller vid respektive tillfälle. Deras ord är lag.

Hur är det med tillgängligheten?
NorrlandsOperans salonger är anpassade för alla. Här får du mer information om rullstolsplatser, hörslingor, hissar, toaletter och annat som kan vara bra att veta om våra lokaler.