Chen tolkar Huang, Franzén & Brahms

Konsert 20.3

Köp

Chen tolkar Huang, Franzén & Brahms

Dirigenten Mei-Ann Chen leder NorrlandsOperans Symfoniorkester denna spännande konsertkväll som bland annat innehåller uruppförandet av Olof Franzéns organiska musik för människans inre, skriven för Duo Gelland.

 

Uruppförande av Organic Music NO 5
Umeåfödde tonsättaren och cellisten Olof Franzén är upphovsmannen till verket Organic Music No 5 som nu uruppförs med NorrlandsOperans Symfoniorkester. Solister är violinisterna Duo Gelland, prisade för sina medryckande tolkningar av ny musik.

Olof Franzén berörs djupt av världens alla problem, miljöförstöring, våld och krig och vill därför på alla sätt odla andliga värden i sin musik.

 –Organic Music No 5 skrevs för den fantastiska Duo Gelland och är till det yttre uppbyggd som en traditionell solokonsert i tre satser med den stillsammaste i mitten. Den inre formen är dock inte traditionell utan mer organisk, som om den växt fram och inte konstruerats.
För mig berättar musik framför allt om sig själv, men den kan i lyckliga fall slå an djupa strängar i vårt inre, så att vi upplever något bortom ordens nivå. Från lyssnare som mött min musik får jag ofta höra att de upplevt hur bilder, ibland hela dramer, spelats upp inom dem. Detta är alltid lika fascinerande att höra, säger han.

Mei-Ann Chen, dirigent
Mei-Ann Chen, 37 år, föddes i Taiwan och bor sedan 1989 i USA. Hon har med sitt energiska och passionerade musicerande har haft stora framgångar som dirigent världen runt och vunnit ett flertal priser.

Mei-Ann Chen var den första studenten vid New England Conservatory i Boston som samtidigt tog mastersexamen i både violin och dirigering. Vid University of Michigan i Ann Arbor tog hon därefter doktorsgrad i dirigering. 2005 blev hon den första kvinnan att vinna den internationella Nicolai Malko-tävlingen för dirigenter i Köpenhamn, där en del av priset var att dirigera 16 skandinaviska orkestrar. Från 2010 hade hon ett treårigt kontrakt som ledare för Memphis Symfoniorkester och tillträdde 2011 också som ledare för Chicago Sinfonietta.

Duo Gelland, violiner
Duo Gelland, Cecilia och Martin Gelland, bor i Jämtland, där de är artists in residence sen 2002. Duon grundades 1994 och de har haft stor internationell framgång via sin spontana publikkontakt i dialogform och med att söka udda spellokaler i gruvor, fabriker och avlägsna kyrkor Norden runt och i USA. Över 100 tonsättare har tillägnat dem nya verk, och de fick Svenska tonsättarföreningens interpretationspris för sina överväldigande empatiska och febrigt intensiva tolkningar av ny musik.

Cecilia Gelland är utbildad på musikhögskolorna i Stockholm, Cincinnati och Köln/Aachen, bland annat för medlemmar av LaSalle-kvartetten. Martin Gelland vid musikhögskolorna i München och Stuttgart och i Schweiz. 


PROGRAM
An-Lun Huang: Saibei Dance from Saibei Suite No 2
Olof Franzén: Organic music no 5. Konsert för två vloliner & orkester, uruppförande
Brahms: Serenad No 1

Dirigent: Mei-Ann Chen
Solister: Duo Gelland (violiner)
NorrlandsOperans Symfoniorkester