Jubileumskonsert

Konsert 27.3–8.4

Köp

NorrlandsOperan firar 40 år!

VÄLKOMMEN TILL EN GALAKVÄLL AV SÄLLAN SKÅDAT SLAG! JUBILEUMSKONSERTEN BJUDER PÅ EN IMPONERANDE KAVALKAD AV OPERAPÄRLOR UR NORRLANDSOPERANS 40-ÅRIGA HISTORIA.

Jubileumskonserten bjuder på solister i absoluta världsklass; vår egen Susanna Levonen, Kosma Ranuer och Ronald Samm. Tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester och våra körer framför de bland annat verk ur operorna Läderlappen, Den flygande Holländaren, Turandot, Tosca och Otello.

Ciceron denna speciella Jubileumskväll är Pia Johansson, känd från bland annat humorprogrammet Parlamentet i TV. Längre ner kan du läsa en intervju med Pia.

Dirigent Daniel Cohen
Solister Susanna Levonen, Kosma Ranuer, Ronald Samm, Lotta Kuisma.
Presentatör Pia Johansson
NorrlandsOperans Symfoniorkester
NorrlandsOperans Kör
NorrlandsOperans barnkör

OBS! Under turnén medverkar inte Lotta Kuisma och NorrlandsOperans körer.

PROGRAM
Musik av Wagner, Verdi, Puccini, Stenhammar m fl

Turné

2 april Luleå
Arrangör: Kulturens Hus och Norrbottensmusiken
www.kulturenshus.com

3 april Skellefteå
Arrangör: Skellefteå Orkesterförening
www.orkester.se

5 april Sundsvall:
Arrangör: Scen Sundsvall
www.scensundsvall.se

6 april Östersund:
Arrangör: Östersunds Teaterförening
www.ostersund.riksteatern.se

8 april Lycksele
Arrangör: Lycksele Musik & Teater
www.lycksele.riksteatern.se

Kontakta respektive arrangör på respektive ort för biljetter till turnén.
Hett tips – brassmusik en halvtimme innan ordinarie konsert!

Följ turnélivet via NorrlandsOperan på Instagram!

Trombonisten Daniel Hedin och violinisten Åsa Hjelm i NorrlandsOperans Symfoniorkester fotar – från Luleå till Lycksele. Häng med!

Porträtt_Daniel Hedin_NOSO

Innan konserten, med Pia Johansson

–      ”Du måst’ ju skaffa de’ ett riktigt jobb”!

Hon säger det med pålagd, bred norrländska. Skådespelaren och underhållaren Pia Johansson, som är tillbaka i födelsestaden Umeå för att vara vår konferencier på Jubileumskonserten. Genrepet i Konsertsalen är precis avslutat. Med headset och galaklänning på är det omgivningens reaktioner hon imiterar, när hon på sjuttiotalet efter balettlektioner och musikskola i Umeå, kom på att hon ville satsa på teater.

–      Helt lätt var det inte. ”Teater är inget riktigt jobb Pia”, sa man, ”det är en hobby!”

När hon var 16 år hoppade hon ändå på tåget till Stockholm för att kunna syssla med det hon ville. Och resten är väl lite grann historia. Pia har vi sett på olika scener, konsertsalar, teatrar, i radio och på tv...

Du var med i tv-programmet Maestro förra året och tävlade med andra kända personer i dirigering. Hur var det?

–      Så otroligt roligt! Jag kunde inte läsa partitur, noter eller så – ingenting! Men jag älskar att lära mig nya saker, att utmana mig själv. Min pedagogiska lärare i programmet kom på att vi skulle låtsas att jag skulle lära mig manus till en teaterpjäs istället för noter. Jag lärde mig massor! Jag har haft stor nytta av Maestro i andra sammanhang också, du vet, tajming, lyssna, följa, leda genom musik...

Pia Johansson_1Maestro-takterna sitter i.

Nu är det snart Jubileumskonsert och du står i en konsertsal igen. Även om du lämnat över taktpinnen till dirigent Daniel Cohen den här gången – känns det bra?

– Fantastiskt. Det är en sån känsla i musiken och jag slås av hur mäktigt allt väller över en när man är mitt i det! Solisterna, musikerna, körerna, det är stort. Musik är magiskt!

Pia berättar om barndomsdrömmen att spela harpa. Hur hon bland musikskolans ansökningsalternativ skulle välja mellan blockflöjt, gitarr, piano och övrigt. Hon valde det senare och förtydligade med "harpa". 

–      Det var min dröm! Jag hade sett Harpo Marx och det var ju inget svårt att spela harpa! Såg jättelätt ut. Och vackert. Det ville jag göra. Det var först när de ringde från musikskolan som mamma blev varse vad jag hade valt. Men vi hade ju varken harpa eller möjlighet att få tag i någon så det slutade med blockflöjt.

Drömmen har hon förverkligat nu och berättar entusiastiskt om sin femtioårspresent, harpalektioner!

–      Jag blev så glad! Och nu har jag skaffat mig en egen harpa också och sitter där med "My first harp book"… Underbart, jag lever min barndomsdröm.

Det var länge sen Pia flyttade från Umeå, men då och då kommer hon till stan som en vanlig Umebo för att hälsa på mor och bror, hon gillar det hon ser.

– Det har hänt otroligt mycket i stan. Det roligaste är just förändringen, herregud Umeå är Kulturhuvudstad och har så mycket att erbjuda nu! Det är verkligen jättekul. Och jaa. Kanske känner jag lite, lite revansch också – teater är visst ett jobb!

 

Berättat för Malin Lindberg