Rachmaninovs tredje pianokonsert

Konsert 15.5

Köp

Rachmaninovs tredje pianokonsert

I kväll får vi njuta av Sergio Tiempos virtousa spel i en de mest krävande pianokonserterna någonsin: Rachmaninovs tredje.

PROGRAM
Glass: Company
Rachmaninov: Pianokonsert nr 3
Dvorak: Symfoni nr 6

Dirigent: Jonathan Schiffman
Solist: Sergio Tiempo (piano)
NorrlandsOperans
Symfoniorkester

Illustration: Adam Stolterman.
Se den i sin helhet här.

Sergio Tiempo (piano)
Sergio Tiempo, född 1972 i Venezuela, började spela piano innan han fyllt tre år för modern Lyl Tiempo. Som fyraåring spelade han i argentinsk television. Som sjuåring gav han konserter i London och Frankrike. Särskild uppmärksamhet väckte hans framträdande på Ealing-festivalen i London. En livekonsert i Rotterdam 1985 med den sju år äldre systern Karin Lechner med musik av Mozart, Bizet, Milhaud och Infante gavs ut på både LP och CD, liksom hans egen solokonsert på Concertgebouw i Amsterdam 1986. Samma år fick han Alex De Vries-priset. Bland hans lärare finns en låg rad av samtidens främsta pianister, däribland Michel Béroff, Nelson Freire och Murray Perahia. Han har också undervisats av och framträtt med Martha Argerich, som blivit något av hans mentor. Från 1986 spelar han regelbundet över hela världen, ofta i duo med systern Karin Lechner liksom med cellisten Mischa Maisky, vars dotter också studerat för Tiempos mor. Som pianist har han haft särskild framgång med Ravels Gaspard de la nuit och sina tolkningar av Chopins Nocturner. 2000 fick han tyska Grand Prix Davidoff.

Rachmaninov: Pianokonsert nr 3
Rachmaninov var en lysande pianist, mest känd för sin Pianokonsert nr 2, men för honom själv var den tredje allra ypperst, fast långt svårare för solisten. I själva verket är den en av de mest krävande i hela konsertrepertoaren. Detta gjorde att den länge kom att spelas rätt sällan, utom av tonsättaren själv. Inte ens Josef Hofmann, vilken den tillägnats, och som Rachmaninov betraktade som samtidens främste pianist, vågade sig på Pianokonsert nr 3. Den skrevs inför Rachmaninovs förestående USA-turné och uruppfördes med honom själv som solist i New York 28 november 1909.