Elektra

Opera 14.8–23.8

Boka Biljetter

Elektra

NorrlandsOperan och scenkonstkollektivet La Fura dels Baus skapar en monumental utomhusföreställning av Richard Strauss enaktsopera.

Blodet forsar över kaserngården.
Elektra bidar sin tid.
Enorma ståljättar reser sig upp.
Elektra förbannar sin mor.
En skog sätts i brand.
Elektra kräver hämnd!

Lyftkranar, mekaniska jättar med sångare stående i bröstkorgarna, containrar fyllda med blod. Elektra är NorrlandsOperans största produktion genom tiderna. Operan bygger på den antika myten om kvinnan som gör allt för att hämnas mordet på sin far, kung Agamemnon.

Spelplatsen, totalt två hundra meter lång, uppförs på det gamla militärområdet Umestan i närheten av Umeås stadskärna. Över fältet breder sig konturerna av den döde kungen i sin grav. Publikläktaren rymmer två tusen personer och representerar samtidigt palatset där Elektras minst sagt dysfunktionella familj lever med sina tjänare.

Musiken är kraftfull och expressionistisk. Vid uruppförandet 1909 rusade publiken svimfärdig ut ur salongen. Strauss djärvhet inspirerar La Fura dels Baus i sin iscensättning av Elektras vrede och hämndlystnad.

Det västerbottniska skymningsljuset ger den rätta inramningen när skogen brinner och blodet forsar. NorrlandsOperans Symfoniorkester, solisterna och statisterna som med sina kroppar ger ståljättarna liv, de hundratals människor som arbetar med föreställningen utanför scenen, för att inte tala om publiken – är alla med och skapar en historisk uppsättning. I Umeå, 2014.

KONSTNÄRLIGT TEAM
Dirigent: Rumon Gamba                                                              
Konstnärligt koncept: Carlus Padrissa*
Regi: Carlus Padrissa*
Biträdande regissör: Esteban Muñoz
Koreografi: Mireia Romero*
Kostymdesign, mask & rekvisita: Clara Sullà*
Pyroteknik: Thomas Bautenbacher*
Ljusdesign: Carles Rigual
Ljuddesign: Lars Wern

*La Fura dels Baus

SOLISTER
Ingela Brimberg – Elektra
Susanna Levonen
– Chrysotemis, Elektras syster
Ingrid Tobiasson – Klytaimnestra, mor
Thomas Lander – Orestes, bror
Magnus Kyhle – Aigistos
Margaretha Dahlhamn
– Tjänarinna 1
Agneta Lundgren
Tjänarinna 2/Släpbärerskan
Katarina Leoson – Tjänarinna 3
Sara Olsson – Tjänarinna 4
Karin Andersson
Den förtrogna/Tjänarinna 5
Anneli Lindfors – Vakterskan
Niklas Björling Rygert
– En ung tjänare
Lennart Forsén
– Uppfostraren/En gammal tjänare

NorrlandsOperans Symfoniorkester och gästmusiker.

Produktionen innefattar 73 musiker och en mängd statister. När Elektra sätts upp i Umeå 2014 blir det första gången i historien som operan görs utomhus i det här formatet.

Här finns biografier över solister och det konstnärliga teamet!

La Fura dels Baus
Det katalanska scenkonstkollektivet La Fura dels Baus (Illern från Baus) grundades 1979 och har sina konstnärliga rötter i urban gatuteater. Deras globala genombrott kom med iscensättningen av den olympiska invigningen i Barcelona 1992. Sedan dess fortsätter de att skapa spektakulära konstnärliga projekt världen över. I varje produktion har spelplatsens arkitektur stor betydelse och föreställningarna förverkligas i täta samarbeten med lokala aktörer och ortsbefolkning. Se exempel.

En del av:

Umeå2014_grå

 

I samarbete med:

K_O_grå    La Fura_grå

Huvudsponsorer:

Baltic_grå  VK_grå

Med stöd av:

Kulturrådet_grå Lerstenen_grå Umestan_grå

Catala_grå  Gobierno de Espana

Bra att veta

Elektra spelas utomhus
Utomhusarrangemang bjuder på en alldeles särskild atmosfär, vilket också innebär att publiken accepterar en viss risk om det skulle bli dåligt väder. NorrlandsOperan kommer att framföra föreställningen även vid dåliga väderförhållanden – så längre det inte utgör en säkerhetsrisk. Som besökare ber vi dig vara förberedd på att det kan regna under en föreställning och vi rekommenderar att varma kläder och regnskydd medtages. Observera att paraplyer inte är tillåtna på publikläktaren. Förseningar eller avbrott under en föreställning på grund av dåligt väder kan förekomma. Läs också info längre ner, Vid avbruten eller inställd föreställning.

Tid och språk
Föreställningen är ca 100 min, utan paus, och sjungs på tyska med svensk och engelsk texning.

Syntolkning, rullstol, hörslinga
* Föreställningen den 16.8 syntolkas på svenska. Föranmälan krävs och görs till biljetter@norrlandsoperan.se. Begränsat antal platser.

* Hörslinga finns på rad 1-4, samt rullstolssektionerna. För mer information kontakta biljettkontoret

* Rullstolsplatser finns längst fram på höger och vänster sida.

Sveriges Telvision spelar in
Föreställningarna den 21.8 och 23.8 kan komma att spelas in och sändas av Sveriges Television. Du som är publik till en av dessa föreställningar accepterar att du kan komma att filmas och synas i bild.

Föreställningskassa i samband med föreställning
Vi rekommenderar att du förköper dina biljetter, men det kommer att finnas en föreställningskassa vid spelplatsen på Umestan med öppettider kl 19.00-21.00 inför varje föreställning.

OBS:
Inget insläpp efter föreställningens start – köpt biljett kan inte kompenseras eller återköpas. Ändringar i rollbesättningen kan förekomma, det berättigar inte till återköp av biljett eller annan kompensation.

Vid avbruten eller inställd föreställning
Om en föreställning behöver avbrytas efter mindre än 60 minuters speltid – eller blir helt inställd – lämnas pengarna tillbaka mot uppvisande av originalbiljett. Biljetten kan lämnas tillbaka till och med en månad efter föreställningen.

Om en föreställning måste avbrytas efter mer än 60 minuters speltid utgår ingen kompensation.


Har du missat reklamfilmen för Elektra så kan du se den här!
Du kan också höra regissören Carlus Padrissa från La Fura dels Baus berätta varför man ska se föreställningen, här. Till hjälp är tolken Monika Wahlström.

Se en av föreställningens jättedockor resa sig över Umestan, här.

Hitta till spelplatsen

jordglob
Här
hittar ni en länk till Google-maps med spelplatsen för Elektra utmärkt.

Cykel eller promenad

Det bästa sättet att ta sig till Umestan (gamla I:20-området) är med cykel eller att ta en promenad. Att promenera från Umeå centrum, Rådhustorget, tar ca 15 minuter.

Ha Rådhustorget som utgångspunkt och följ sedan Kungsgatan åt vänster tills du kommer fram till E12:an. Gå höger och följ E12 norråt, korsa E12 vid Ridvägen och följ Ridvägen norrut mot järnvägen. Ta gångbron över järnvägen och du ser Umestan på din vänstra sida.

Med bil
E:4-an norrifrån:

Följ E4:an mot Hissjövägen/väg 363 i Umeå. När du kommer in i Umeå kör du igenom två rondeller och tar sedan tredje avfart i den tredje rondellen. Kör rakt fram på E12:an i 2,5 km, ta sedan avfarten mot Sorsele/Västerslätt/väg 363. Sväng höger in på väg 363/Hissjövägen när du når korsningen. Sväng första höger och sedan höger igen så ser du snart Umestan på din vänstra sida.

E:4-an söderifrån:
Kör E4:an tills du når första rondellen nära umeå, ta där andra avfart in på E12. Följ E12 genom stan och över järnvägsövergången, håll därefter till höger och sväng höger in på väg 363/Hissjövägen. Sväng sedan höger och höger igen så ser du snart Umestan på din vänstra sida. 

Från Vindeln:
Följ väg 363/Hissjövägen genom sex rondeller. Ta sedan första vänster när du ser de gula reglementshusen på vänster sida. Sväng sedan höger så ser du snart Umestan på din vänstra sida.

Med buss
Sök busstider på www.tabussen.nu


Med taxi

Här finner du nummer till några av taxibolagen i Umeå.

Umeå Taxi   – Tfn: 090-77 00 00
Sverige Taxi – Tfn: 090-10 01 00
Björkstaden Taxi – Tfn: 090-360 00
Ecotaxi – Tfn: 090-91 19 11

Hitresande till Elektra - bo på nyrenoverade Stora Hotellet

För er som kommer hitresande för att ta del av Elektra i augusti kan vi varmt rekommendera boende hos våra vänner på Stora Hotellet. Detta nyligen öppnade, praktfullt totalrenoverade hotell ligger mitt i centrum, ett stenkast från Umeälven och cirka 15 minuters promenad från spelplatsen.

Förutom läget, komforten och den fantastiska atmosfären på hotellet finns givetvis all service och alla bekvämligheter på armlängds avstånd. Restaurangen Gotthards Krog, nyöppnade Kulturbageriet och delikatessbutiken DuÅ är alla belägna på det inomhustorg som finns i direkt anslutning till hotellet.

För mer information om boendealternativ och bokning, besök www.storahotelletumea.se

 Stora hotellet_grå

Boka Elektrasupé på anrika Officersmessen!

rex_massen_110707-1690_500x333.jpg.1020x680_q85_crop_upscale_500x333
Officersmessen på Umestan. Foto: Rex.

I samarbete med Rex och Officersmessen har vi det stora nöjet att erbjuda alla som köper biljett till uppsättningen av Elektra möjligheten att avnjuta en tre-rätters supé på den anrika Officersmessen innan föreställningen. Supén serveras kl 18.00, i god tid före föreställningsstart. 
 

Meny

Förrätt
Krämig kräftsallad på toast med Prästost och äpple, toppad med syrad fänkål
Varmrätt
Mjukbakad kalvrygg med kantareller och smålök,
Serveras med rostad potatis & smörad kalvsky
Dessert
Crème Royal med hallon och blåbär

Vegetariskt alt. finns, kontakta Rex för information, 090 70 60 50.

Pris 3-rätters meny: 375 kr

Dryckespaket:
Komplettera gärna med dryckespaket av utvalda viner till förrätt och varmrätt: 125 kr
(Fullständiga rättigheter och Officersmessens bar är öppen under hela middagen).

Pris för supé inkl. dryckespaket: 500 kr.
 

Boka bord:

Bord bokas direkt via Rex Bar & Grill.
Tel: 090-70 60 50 eller via e-post: rex@rexbar.com
Ange ”Elektrasupé” vid bokning.
 

Om du föredrar något enklare innan föreställning:

I anslutning till föreställningen vid ”scenområdet” erbjuds också en enklare bar där Rex serverar öl, vin, läsk & vatten, kaffe, snacks och ett fast-food alternativ. Här är det drop in för alla som vill ta något gott innan operan. Välkommen!