Schuberts nia - den stora

Konsert 5.9

Boka Biljetter

Schuberts nia - den stora

ALLA ÄLSKAR VI NATUREN, MEN ÄNNU MER ÄLSKAR VI VÅR MODERNA LIVSSTIL. BRETT DEANS PASTORAL SYMPHONY INNEHÅLLER BÅDE FÅGELSÅNG OCH STORSTADENS BULLER.

Pastoral Symphony skildrar kontrasten mellan oförstörd natur och miljöförstöring. Den handlar om fåglarna, om hotet som riktas mot dem - och om det själlösa buller som finns kvar när de försvinner. För tonsättaren Brett Dean var det omöjligt att tänka på naturen utan att samtidigt reflektera över vår respektlösa framfart genom vildmarken för att skapa fler motorvägar, fler shoppingcenter och fler parkeringsplatser. Allt för vår bekvämlighet. I musiken blandas skräm- mande effekter och buller med det sköna ljudet av fågelsång.

Brett Dean (f 1961) är en populär tonsättare, både hemma i Australien och övriga världen. Han är också välkänd här i Sverige, bland annat har han varit hustonsättare för Svenska Kammarorkestern i Örebro.

Naturtemat fortsätter i Jean Sibelius tondikt Luonnotar för sopran och orkester. Ett, enligt många Sibeliuskännare, särpräglat mästerverk och samtidigt resultatet av ett operaprojekt som sprack. Tondikten gestaltar Luonnotar, naturens ande, urmoder till världshaven – hos oss gestaltad av Susanna Levonen.

Franz Schuberts (1797–1828) majestätiska nionde symfoni sägs vara en hyllning till Beethoven som var en stor förebild. Men dåtidens musiker tyckte att symfonin var på tok för lång och svår, och vägrade framföra den för publik. Så Schubert fick själv aldrig höra verket. Den österrikiske tonsättaren var en mästare på att skriva fängslande melodier och hela symfonin inleds med ett vackert valthornsolo.

Dirigent är Mei-Ann Chen som gästat NorrlandsOperan vid två tillfällen tidigare. Hennes energi, entusiasm och höga ambitionsnivå har en förmåga att smitta av sig både på musiker och publik.


Program
Brett Dean: Pastoral Symphony
Sibelius: Luonnotar
Schubert: Symfoni nr 9 C-dur - Den stora

Dirigent: Mei-Ann Chen
Solist: Susanna Levonen