Scarabé

Dans 5.10

Boka Biljetter

Scarabé – Särpräglat och uttrycksfullt

I Scarabé möter vi ett förunderligt universum med spindelgrottor, japansk kotomusik och en vighet och styrka man inte trodde fanns. Här möter Virpi Pahkinen dansaren Fredrik Quiñones vars solon flätas in i varandra, reflekterar och bildar duetter.

Koreografen och dansaren Virpi Pahkinen började dansa på de finska sjöarna med skridskor på fötterna. Sedan tidigt 90-tal har hon sedan banat sin väg och blivit ett av de största namnen på den nordiska dansscenen. Att hennes inspirationskällor till viss del är mysticism och österländsk religion återspeglas ofta i hennes föreställningar som är både särpräglade och själfulla.

Musiken till Scarabé är specialskriven av musiker från olika delar av världen; Japan, Ecuador, Sverige, Norge och Guinea. På samma sätt som Virpi Pahkinen obehindrat ändrar skepnad i sin dans så är också musiken en blandning som sträcker sig från västafrikanska djembetrummor till strupsång. Se filmsnutt här.

webb2_Scarabe-c-JoseFigueroa

Några av recensionerna:
"Scarabé befäster Virpi Pahkinens position som originell, betydelsebärande koreograf. Hennes danskonst når långt ut i världen. Scarabé är en upplevelse man tar med sig ut efter föreställningen från Dansens hus. Kraftfull, rogivande, med en egen estetik. Helt enkelt dans när den är som bäst." / Gunilla Jensen, Svenska Dagbladet

”Det är som att Pahkinen med koreografin vill berätta om hur tänjbar mänskligheten är. Andligt och kroppsligt... Och hon gör något enastående när hon på det sättet töjer ut och förstorar det mänskliga.” /Hedvig Weibull, Sveriges Radio

Mer om Virpi Pahkinen
Hon har turnerat i över 45 länder och och har presenterats från Adelaide Festival i Australien till Festival Cervantino i Mexico, hon har även koreograferat verk för större ensembler, som Skånes Dansteater och Finska Nationaloperan. Hon är flerfaldigt prisad för sina verk, senast tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som dansare och koreograf.  Här kan du läsa mer om Virpi Pahkinen.

Webb1_Scarabe-7-c-JoseFigueroa

MEDVERKANDE
Koreografi: Virpi Pahkinen
Dans: Virpi Pahkinen, Fredrik Quiñones
Musik: Abou Cobra Camara, Luis Cortés Maya, Chieko Mori, Gunnar Idenstam och Roger Ludvigsen
Kostym: Helene Thorsell
Ljusdesign: Axel NorénLumination of Sweden
Ljustekniker och teknisk koordinator: Angela Ariza
Producent: Emelie Bergbohm

En produktion av Virpi Pahkinen Dance Company, med stöd av Statens kulturråd och Svenska kulturfonden.

Scarabé presenteras genom Dansnät Sverige. Med stöd av Kulrurrådet. I samarbete med Umeå Teaterförening.