Blanche & Marie

Opera 10.10–25.10

Boka Biljetter

Blanche & Marie

Kärlek, passion och radiumstrålningens förtärande kraft! Det är huvudingredienserna i den nyskrivna operan Blanche & Marie, som tar sin utgångspunkt i PO Enquists roman "Boken om Blanche och Marie". Handlingen kretsar kring nobelpristagaren Marie Curie och hennes väninna och assistent Blanche Wittman. Urpremiär 10 oktober.

Blanche & Marie är en nyskriven opera av Mats Larsson Gothe och Maria Sundqvist som NorrlandsOperan har beställt speciellt för kulturhuvudstadsåret.

Operan tar sin utgångspunkt i PO Enquists roman Boken om Blanche och Marie. Kring fyra fantastiska gestalter i förra sekelskiftets Paris väver PO Enquist en historia om den möjliga och den omöjliga kärleken. I centrum står Blanche Wittman, en gång världens mest kända hysteripatient, J M Charcot, hennes läkare, Jane Avril, en tidigare patient och Marie Curie, dubbel nobelpristagare men utstött och skandaliserad på grund av otillåten kärlek.

Blanche Wittman togs som ung in som patient på sjukhuset La Salpêtrière i Paris. Hennes läkare var J M Charcot, världskänd som den förste att använda hypnos i sin behandling av kvinnor som led av det man kallade hysteri. Blanche blev hans favoritpatient och hett åtrådda.

Bland dem som besökte hans offentliga förevisningar fanns bland andra August Strindberg, Axel Munthe, Gilles de la Tourette, Joseph Babinski och den unge Sigmund Freud. När Charcot dog blev Blanche frisk och började arbeta som assistent till den polsk-franska nobelpristagaren Marie Curie. De blev förtrogna och Blanche tog del av Maries olycka när hennes kärleksaffär med den gifta kollegan Paul Langevin gjorde skandal samtidigt som Marie fick sitt andra nobelpris för sin upptäckt av radium.

I verkligheten finns det inga belägg för att Blanche och Marie någonsin träffades,  dessa två kvinnors levnadsöden är något som PO Enquist har flätat samman i sin roman.

NorrlandsOperans uppsättning Blanche & Marie utspelas huvudsakligen i Paris från sent 1800-tal fram till 1913. Rollen som Marie Curie sjungs av NorrlandsOperans egen Susanna Levonen och Blanche Wittman görs av Charlotta Larsson. Regissör är Elisabet Ljungar.– Operan handlar om förhållandet mellan kärlek och död! Radiumstrålningens omvälvande men förtärande kraft jämförs och liknas vid mänsklig, passionerad kärlek. Kärlek och passion i vid bemärkelse – till en vän eller till en partner, till ett hängivet arbete, till konsten – till livet, säger Elisabet Ljungar.

Musiken är tonsatt av Mats Larsson Gothe som utlovar den vackraste musik han någonsin skrivit!

– Hur gestaltar man kärlekens innersta väsen i musik? Radiumstrålningens förtärande kraft? Hysterin? I Blanche och Marie har jag försökt att använda hela mitt register och skapat en musik som spänner från det vackraste jag någonsin skrivit till det mest dramatiska, säger Mats Larsson Gothe.

 

Här berättar Mats och Elisabet mer om operan.

Tidningen Kulturen har också träffat Mats Larsson Gothe. Den intervjun kan du läsa här.

 

KONSTNÄRLIGT TEAM
Tonsättare Mats Larsson Gothe
Libretto Maria Sundqvist
Dirigent Niklas Willén
Regissör Elisabet Ljungar
Kostymdesign Annsofi Nyberg
Ljusdesign Thorsten Dahn
Scenografi Jan Lundberg
Koreograf Ambra Succi

SOLISTER
Marie Curie Susanna Levonen
Blanche Wittman Charlotta Larsson
Jean Martin Charcot Gabriel Suovanen
Jane Avril Miriam Treichl
Paul Langevin Kosma Ranuer
Pierre Curie Karl Rombo
Eusapia Palladino/Jeanne Langevin Maria Streijffert
Gilles de la Tourette/Svante Arrhenius Ulrik Qvale
Joseph Babinski Ludvig Lindström

NorrlandsOperans Symfoniorkester
NorrlandsOperans Kör

Föreställningen sjungs och textas på svenska. Längd: ca 2,5 tim inkl paus.

En del av Kulturhuvudstadsåret

logotyp_Umeå2014