Beethovens sjua

Konsert 17.10

Boka Biljetter

Beethovens sjua

BÅDE GLÄDJE OCH SORG RYMS I DENNA KONSERT MED MUSIK AV BEETHOVEN, PROKOFJEV OCH BRITTEN. SOM SOLIST HÖR VI PIANISTEN NIKOLAI DEMIDENKO.

Beethoven ville aldrig upprepa sig själv. Efter den ljuva Pastoralsymfonin ville han skapa något mer rått och passionerat. Metronomen hade just uppfunnits och Beethoven experimenterade ivrigt med olika tempobeteckningar. Resultatet blev hans dansanta och kraftfulla sjunde symfoni. Varje sats bygger på en enda rytm som hela tiden upprepas, nästan som ett mantra. Mest känd är den milda andra satsen, som ofta används som sorgemusik.

Det var med stor sorg Sergej Prokofjev (1891–1953) skrev sin andra pianokonsert. Verket tillägnade han en nära vän som just begått självmord. Konserten blev klar samma år och Prokofjev själv spelade vid premiären. Den dramatiska musiken gav upphov till mycket starka reaktioner, de flesta var positiva men en del var skeptiska till det moderna tonspråket. Solostäm- man är otroligt tekniskt krävande med långa och svåra kadenser. Solist är Nikolai Demidenko som bland annat har spelat in alla Prokofjevs pianokonserter tillsammans med Londonfilhar- monikerna.

I år är det hundra år sedan den brittiske tonsättaren Benjamin Britten (1913–1976) föddes. Hans Courtly Dances är hämtade ur operan Gloriana, som handlar om drottning Elisabet I:s förhållande till den charmige men impulsive earlen av Essex. Han var en krigshjälte, men efter ett misslyckat fälttåg trotsade han drottningen och avrättades för förräderi. Britten skrev operan inför Drottning Elizabeth II:s kröning 1953.


Program
Britten: Danser ur Gloriana
Prokofjev: Pianokonsert nr 2
Beethoven: Symfoni nr 7

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Nikolai Demidenko (piano)