Beethoven Inspires

Konsert 20.11

Köp

Pianoaftnar tillägnade Beethoven

Under hösten anordnar The Swedish Clementi Society stämningsfulla pianoaftnar med internationellt erkända europeiska pianister tillsammans med Umeå kammarmusikförening, Umeå stadsförsamling och Tegs församling, i samverkan med Rumänska Kulturinstitutet.

Få tonsättare har gjort så djupa avtryck i musikhistorian som Beethoven. Både tonsättare och lyssnare har så väl inspirerats som hänförts av hans musikaliska geni och skaparkraft genom åren. Under vinjetten Beethoven Inspires i höst kommer vi få höra exempel på hur några berömda tonsättare har påverkats av Beethoven men även av dennes beundrare F Schubert, R Schumann, M Clementi samt G Enescus musik.

Detta är den andra pianoaftonen i Beethoven Inspires och den framförs av Eduard Stan, Rumänien.

Program – Eduard Stan

Ludwig van Beethoven: Piano Sonata op 110
George Enescu: 2nd Piano Suite D-dur op. 10
Franz Schubert: Piano Sonata in B-dur D 960

Eduard Stan
Denne rumänske pianist fick ett internationellt genombrott efter han emigrerat till Tyskland 1978. Han debuterade med den rumänske nationella radioorkestern i Brahms pianokonsert i d-moll. Eduard Stan har en omfattande repertoar med allt från den klassiska pianolitteraturen fram till moderna tonsättare.

Eduard har spelat i de stora arenorna som Carnegie Hall i New York, Kennedy Center i Washington, Konzerthaus i Wien och Salle Cortot i Paris mfl. Han har gjort omfattande inspelningar av den rumänske tonsättaren G Enescu och var grundare och konstnärlig ledare för Enescu-festivalen i Heidelberg/Mannheim 2005. Tillsammans med violinisten Remus Azoitei har Eduard spelat in Enescus samtliga verk för violin och piano.

Eduard Stan har även ägnat sig åt orkesterdirigering med bla Herbert Blomstedt som lärare.

Det här är första gången som Eduard Stan gästar Umeå.

Här kan ni läsa mer om Eduard.