Waves

Dans 21.11–22.11

Köp

Waves – urpremiär!

Vågor av rörelsepoesi och själfull pop i symfonisk skrud. Waves av det franska koreografparet Héla Fattoumi och Éric Lamoureux, med nyskriven musik av Peter von Poehl, blir en av kulturhuvudstadsårets mest ambitiösa dansproduktioner. Urpremiär på NorrlandsOperan i Umeå 21 november.

Héla Fattoumis och Éric Lamoureuxs verk brukar handla om starka ämnen och väcka vågor av tankar och känslor. I Masculines, som kunde ses på NorrlandsOperan under MADE-festivalen 2013, skärskådade de till exempel den manliga blicken. Dansarna kom att framträda i en mängd olika klichéartade kvinnligheter. I Manta (på NorrlandsOperan 2012) iklädde sig Héla Fattoumi själv rollen av en kvinna som lever sitt liv i en heltäckande slöja.

Waves är fortfarande Fattoumi/ Lamoureux, men den här gången är vågorna av ett annat slag. Mer ett sinnestillstånd, böljande och vackert. Mer om Waves här.

webbild1_WAVES_Albanvan-Wassenhove


Franska koreografer möter svensk indiepopmusiker

Den här gången har de slagit sig samman med svenskfödde musikern Peter von Poehl – numera deras landsman. Von Poehl är välkänd indiepopstjärna på de franska scenerna men har även ett stort namn som filmmusikskapare. Flera av hans låtar och kanske främst The story of the impossible från första skivan Going To Where The Tea Trees Are, har använts i reklamfilmsammanhang, men han har också producerat musik till spelfilmer som Vanishing Waves och Main Dans La Main från 2012. (Se filmklipp från den sistnämnda längre ner på sidan).

Efter nämnda soloalbum 2006 kom May Day 2009. Båda skivorna samproducerades med svenske Christoffer Lundquist och följdes av turnéer tillsammans med artister som Ben Harper, Wild Beasts och Peter Doherty. Det tredje och senaste albumet Big issues printed small kom våren 2013. Samma år inleddes samarbetet med Héla Fattoumi och Éric Lamoureux och skapandet av helt ny musik till det koreografiska verket Waves, med urpremiär på NorrlandsOperan började. Mer om Peter von Poehl här

Mer om upphovsmännen
Héla Fattoumi, född i Tunis 1965, och Éric Lamoureux, född 1962 i Montreuil-sous-Bois, möttes under sina idrottsstudier på René Descartes-universitetet i Paris och bildade 1988 eget balettkompani, Urvan Letroiga. Sedan dess har de fortsatt att skapa framgångsrika dansverk ihop. I dag är de konstnärliga ledare för Centre Chorégraphique National de Caen/Basse-Normandie, Frankrike.

Peter von Poehl, född i Malmö 1972, är låtskrivare och artist med stora framgångar i Frankrike, både med sina egna skivor och de filmer som han skrivit musik till. Just nu är han trippelt aktuell i Sverige genomWaves, Sverigelanseringen av hans albumBig Issues Printed Small(med orkestrering av Martin Hederos) och filmmusiken till Alain Choquarts film Lady Grey.


Kultur på Campus

Så här såg det ut när Peter von Poehl spelade live på Kultur på Campus  den 13.11. Han bjöd på musik från senaste albumet Big Issues Printed Small med ackompanjemang av cellisten Zach Miskin. 

 

Top_2 Repetitionsbild.


Träffa konstnärerna!

Stanna gärna kvar efter premiärföreställningen 21 november – Héla Fattoumi, Éric Lamoureux och Peter von Poehl samtalar med publiken i Baren. 


Konstnärligt team

Idé och koreografi: Héla Fattoumi och Éric Lamoureux
Musik – uruppförande: Peter von Poehl
Orkesterarrangemang: Martin Hederos
Ljusdesign: Xavier Lazarini
Kostymdesign: Marilyne Lafay
Scenografi: Stéphane Pauvret, i samarbete med Héla Fattoumi & Éric Lamoureux
Foto: Alban van Wassenhove

Medverkande

Dansare Sarath Amarasingam, Matthieu Coulon,
 Jim Couturier, Bastien Lefèvre, Johanna Mandonnet, Clémentine Maubon, Nele Suisalu och Francesca Ziviani
Gitarr & sång: Peter von Poehl
Keyboards: Martin Hederos
Dirigent: Benjamin Levy
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Samproduktion: Centre Chorégraphique National de Caen/Basse-Normandie (CCNC/BN) och NorrlandsOperan
Med stöd av Umeå2014.