Rian

Dans 31.8–1.9

Boka Biljetter

Rian

Fabulous Beast / Liam Ó Maonlaí, Michael Keegan-Dolan

Fabulous Beast beskrivs av The Times som ett av de mest vågade och originella dansteaterkompanierna i världen. Stor succé och utsålda hus i Storbritannien. Nu kommer den hyllade föreställningen Rian till Umeå.

 

Rian är en livsbejakande föreställning som kombinerar irländska dans- och musiktraditioner med influenser från när och fjärran. Åtta dansare från olika länder och fem av Irlands främsta musiker förenas med Liam Ó Maonlaí och Michael Keegan-Dolan i skapandet av en kulturell hybrid utan motstycke.

 

Föreställningen bygger på 108 naturliga rörelser som dansarna improviserat fram till musik och namngett, däribland "Beef Stew", "Thank God for Yoga", "Air Drumming" och "Feed the Snake".

 

Michael Keegan-Dolan är kompaniets grundare och koreograf sedan starten 1997. Han är känd för sitt dynamiska nytänkande inom dansteatergenren. I Rian samarbetar han med en av Irlands mest framgångsrika folkrockmusiker, Liam Ó Maonlaí från bandet Hothouse Flowers. Föreställningen hämtar inspiration från Ó Maonlaís soloalbum Rian, som betyder "märke" eller "spår" på gaeliska.

 

Föreställningen är en gripande och upplyftande hyllning till det irländska med viljan att hålla kvar traditionen och samtidigt blicka framåt. Dansen framförs till levande musik, där keltiska klanger blandas med världsmusik. Dansarna och musikerna kastar sig in en virvelvind av uttryck som smittar av sig med sin explosiva energi. Missa inte detta!

Medverkande

Konstnärlig ledare/Koreograf: Michael Keegan-Dolan
Musikalisk ledare: Liam Ó Maonlaí

Ljusdesign: Adam Silverman

Scenografi: Sabine Dargent
Kostymdesign: Doey Lüthi
Ljuddesign: Denis Clohessy
Assisterande musikalisk ledare: Philip Feeney
Musiker: Liam Ó Maonlaí, Cormac Begley, Peter O'Toole, Eithne Ní Chatháin, Maitiú Ó Casaide
Dansare: Saju Hari, Anna Kaszuba, Saku Koistinen, Louise Mochia, Emmanuel Obeya, Keir Patrick, Ino Riga, Louise Tanoto
Produktion: Fabulous Beast Dance Theatre och Sadler's Wells, London

Med stöd från Culture Ireland

I samarbete med Umeå Teaterförening

 

Culture Ireland