The Elephant Man

Opera 6.10–9.11

Boka Biljetter

The Elephant Man

Bevittna urpremiären av The Elephant Man - The Terrible Tale of the Elephant Man and Jack the Ripper, two Freaks of Nature, en ryslig och gripande historia om två välkända gestalter, den ene ett monster på utsidan, den andra på insidan.

The Elephant Man - The Terrible Tale of the Elephant Man and Jack the Ripper, Two Freaks of Nature - utspelar sig i det viktorianska England. I en tid och på en plats där människor med avvikelser pekades ut som freaks och kvinnor behandlades som handelsvaror.

Två män levde här samtidigt, Joseph Merrick, även kallad Elefantmannen på grund av sin deformerade kropp och sitt överdimensionerade huvud och Jack the Ripper, seriemördaren som satte skräck i Londonborna i slutet av 1800-talet. Ett historiskt sammanträffande som för den sydafrikanske librettisten Michael Williams blev ett genombrott i arbetet med operan.

- Jag fängslades av tanken på att utforska dessa mäns resa och ställa dem ansikte mot ansikte, säger han.

De rörde sig inte bara samtidigt i de kvarter där morden skedde, i Whitechapel, de sägs också ha varit i samma ålder, båda övergivna av sina föräldrar och besatta av kvinnor. Men det som fascinerade Michael allra mest var att båda led av varsin allvarlig sjukdom eller störning - den enes fysisk och den andres mental - som i slutändan ledde till deras död. Sista tiden av sitt liv levde Joseph Merrick på ett sjukhus där han dog i sömnen 1890. Man tror att han försökte sova som en "vanlig" person, men att vikten av hans huvud knäckte hans nacke.

NorrlandsOperan har beställt verket av tonsättaren Carl Unander-Scharin och Michael Williams. Carl Unander-Scharin är svensk tonsättare, tenor och gästprofessor på Operahögskolan i ämnet Opera och teknik. Hans musik kan beskrivas som fantasifull, melodisk och infallsrik och en av hans specialiteter är att införa ny teknik och elektroniska inslag i sina verk. Michael Williams är en erkänd författare och librettist samt chef för Cape Town Opera. Williams är tidigare känd för den svenska publiken genom den hyllade operan Poet and Prophetess som han skrev tillsammans med tonsättaren Mats Larsson Gothe för NorrlandsOperan. I år är han också aktuell med den svenska utgivningen av romanen Now is the Time for Running.

Med gripande sång och musik, fantasifull ledning av den kanadensiske regissören Keith Turnbull och med nyskapnde videodesign av Lene Juhl & Mark Viktov i kombination med Annsofi Nybergs tidsenliga kostymer - kastas vi tillbaka till Londons mörka gränder på 1800-talet. Michael Williams avslutar:

- Jag välkomnar er alla att promenera med oss längs gatorna i gamla Whitechapel och in i de liv som levdes av två väldigt olika individer. Två män som kanske kan ge oss insikter i den brutalitet och depravering, men också den ödmjukhet och vänlighet som vi alla är kapabla till.   

Medverkande

Musik: Carl Unander-Scharin
Libretto: Michael Williams
Dirigent: Mats Rondin
Regi: Keith Turnbull
Kostymdesign: Annsofi Nyberg
Videodesign: epí - Lene Juhl & Mark Viktov
Scenbild: Peter Öhgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Koreografi: Jo Leslie
Maskdesign: Anna Andersson

Solister

Joseph Merrick: Håkan Starkenberg
Joseph Silver: Karl Rombo
Tom Barker m fl: Mats Persson
Ginger: Susanna Levonen
Dr Treves: Peter Kajlinger
Dark Annie m fl: Maria Sanner
Policeman m fl: Lars Martinsson
Long Liz/Stepmother: Albina Isufi
Katie m fl: Heddie Färdig
Polly/Princess Alexandra: Jenny Hertzman

NorrlandsOperans Symfoniorkester


Ät gott innan föreställningen

Bjud någon du tycker om på The Elephant Man och en god middag i avslappnad barmiljö! Erbjudandet gäller tisdagar och torsdagar under operans spelperiod. Begränsat antal platser.

Pris: 480 kr (335 kr för studenter).
Bokas via NorrlandsOperans biljettkontor, 090-15 43 47

Opera är inte bara för Umebor!

På NorrlandsOperan är vi måna om att så många som möjligt ska kunna se opera - oavsett om du bor i Umeå eller någon annanstans. Därför finns möjligheten att söka bussbidrag. Du som är arrangör eller aktiv i en förening - samla ihop en grupp, boka biljetter, hyr en buss och kom till operan! Bidraget består av en schablonsumma som bestäms av hur långt ni åker. Bidraget betalar vi ut i efterhand till er som arrangerar.

För mer information, kontakta helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Throat III

Med Carl Unander-Scharins unika elektroniska instrument kan sångaren genom rörelser skapa Elefantmannens speciella röst.