Fragments

Dans 11.12

Boka Biljetter

Fragments

DANSARNA I LES SLOVAKS ÄR TILLBAKA. I FRAGMENTS KOMBINERAR DE RETROPOP OCH SMÄKTANDE STRÅKAR MED FINESS, HUMOR OCH VÄRME.

Våren 2012 inleddes arbetet med Fragments, på plats på NorrlandsOperan. Nu är Les SlovaKs här med slutresultatet, till musik spelad av stråkmusiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester. Musiken är viktig, utgångspunkten i allt som de fem dansarna gör. När kompositören och vännen Simon Thierrée erbjöd dem att använda ett stycke han skrivit till Fragments, var det självklart.
– Simons musik är perfekt för dans! Den är lätt att knyta an till och har förmågan att berätta en historia samtidigt som den är öppen för nya tolkningar, säger de.

Problemet var bara att stycket var för kort. De kom då att tänka på Melania Ollaryova, en slovakisk popsångerska vars musik varit aktuell sedan femtiotalet och som samtidigt kunde representera en del av deras bakgrund. Retropop och stråkar - tja varför inte kombinera dem båda.

Varje musikstycke i Fragments blir en slags film eller teaterscen, en egen värld som blossar upp till fullo på scenen och vars verklighet förändras precis när åskådarna börjar tro på den. Dansarna har olika karaktärer och roller som de gemensamt mejslat fram, varje rörelse reflekterar bilder, händelser eller människor som inspirerat dem, tillsammans med huvudpartnern – musiken.


Koreografi & dans: Les SlovaKs Dance Collective;
Milan Herich, Anton Lachky, Milan Tomasik, Peter Jasko, Martin Kilvady

Kompositör: Simon Thierrée
Dirigent: Steven Decraene
Stråkmusiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester
Scenografi: Les SlovaKs Dance Collective, Joris De Bolle
Ljusdesign: Joris De Bolle
Kostymdesign: Mat Voorter, Pepa Martinez
Teknisk samordnare: Joris De Bolle
Tekniker: Tom Daniels
Produktion: Phileas Productions

Samproduktion: Kaaitheater, Teatre Mercat de les Flors, Hellerau - European Center for the Arts Dresden, NorrlandsOperan.
Med stöd av: Flemmish Community