Groupa

Konsert 24.11

Boka Biljetter

Groupa

Publiken kan vänta sig dåtida traditioner, nutida infall och framtida möjligheter när folkmusiktrion Groupa intar scenen i november.

… breathtaking soundscapes, cracking, slapping, throbbing, luminous moments from drums, twigs, sheets of bamboo, bells, jews harp, tambourines. This was a totally thrilling evening.

The Scotsman, UK

I trioformat gör Groupa mer än någonsin av och med folkmusiktraditionen. Om det nu är folkmusik? Jo, fast improviserad snarare än traditionell.

SvD

Snart kan Groupa fira 30 framgångsrika år som grupp. Sedan starten i början av 1980-talet har de släppt åtta album och vunnit två Grammisar. Bandet turnerar fortfarande både i och utanför Europa utan att slå av på takten. Och nu har turen kommit till Umeå!

Med sin unika form av nordisk folkmusik räknas Groupa som en av genrens absolut främsta företrädare. Äldre melodier, improviserade inslag, nya kompositioner och fantasifull instrumentation är karaktäristiskt för gruppen.

Groupa består av Mats Edén som bland annat har turnerat med Ale Möller och Lena Willemark och gett ut fyra soloalbum. Flöjtisten Jonas Simonsson spelar även i kultgruppen Den Fule och Crape Dance Trio. Sist men inte minst är Terje Isungset, slagverkare med lång erfarenhet inom jazz och nordisk folkmusik. Han har själv designat och byggt de flesta av sina instrument. Terje är också en innovatör när det gäller instrument av is och har släppt sju is-skivor.

Direkt efter konserten fortsätter kvällen med traditionell dans i B-salen till musik av spelmän ur Umeås folkmusikliv.

Fiol, viola d'amore: Mats Edén

Flöjter: Jonas Simonsson

Slagverk och mungiga: Terje Isungset

I samarbete med Umeå Folkmusikförening och Bilda.