Jenny Grönvall & Line Skywalker Karlström

Konst 18.1

Jenny Grönvall & Line Skywalker Karlström

Jenny Grönvall och Line Skywalker Karlström fyller Vita kuben både invändigt och utvändigt med måleri och draperingar. Med sin konst vill de utmana våra föreställningar om bland annat makt och kön. Vernissage fredag 18 januari kl 16-17.

Först ut i vårens utställningsprogram "Games and Regulations" är Jenny Grönvall och Line Skywalker Karlström med sin egen upproriska omskrivning av konsthistorien.

- Vi vill på ett handgripligt sätt punktera en jobbig vardaglig könsmaktsordning, säger de.

Utställningen har arbetats fram genom dagliga skype-möten dem emellan. Resultatet av detta processorienterade arbete kommer att fylla Vita Kuben både invändigt och utvändigt med måleri och dragperingar.

Genom att titta närmare på allmänna föreställningar och normer låter Jenny och Line konstverket berättas fram genom installationer och performance. I utställningen lånar och inspireras de av andra konstnärskap, i Jennys fall Jonathan Meese, och i Lines fall av surrealismen i stort.

Jenny Grönvall (f. 1973) är utbildad vid Konstfack och Malmö konsthögskola och är idag verksam i Malmö. Grönvall arbetar främst med performance. I hennes konstnärskap utforskas utrymmen för kropp, kön, klass och sociala positioner. Jenny representerar W.I.S.P: Women in Swedish Performance, har ställt ut/uppträtt på Malmö Konsthall, på Moderna Museet (Malmö), Göteborgsbiennalen och MEO Contemporary Art Collection (Budapest). Läs mer

Line Skywalker Karlström
(f. 1971) är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi och Kunstakademiet i Trondheim och bor på en ö i Danmark samt i Berlin. Karlström arbetar med kropp, rum och materialitet genom en mängd medium, men hennes arbeten vilar alltid på strukturer från performance och det rituella. Line har varit medlem i performancekollektivet High Heel Sisters och med om att starta startade aktivistgruppen The YES! Association. Hon har ställt ut och uppträtt på Moderna Museet (Stockholm), Den Frie Udstillingsbygning (Köpenhamn) och Transmission Gallery (Glasgow). Läs mer

Projektet har fått stöd från Statens Kunstsråds Billedkunstudvalg.

Utställningen pågår fram till den 16 februari.


GAMES AND REGULATIONS

Under rubriken GAMES AND REGULATIONS presenteras tre utställningar och flera sorters konstnärligt arbete får ta plats. Leif Holmstrand, som är vårens curator, fyller kuben med fem rörliga och handlingsinriktade konstnärsskap.
-Vi får se tre utställningar som är resultatet av fem aktiva och nyfikna konstnärskap. Med ett poetiskt anslag tar de upp frågor som behandlar våra allmänna föreställningar kring normer, identitet och feminism.  De diskuterar regler, recept, mönster, spel, lekar och ombyggnad av strukturer, säger han.

Leif Holmstrand (f. 1972) är konstnär, författare och musiker. Han arbetar så queert han förmår för den fria tanken, mot exempelvis heteropatriarkatet. Resultaten av hans verksamheter bör nå ögonen genom ilsket halvtransvestitiska, gyllene kontaktlinser, och öronen genom en filtrerande människa som är ledsen. Leifs verk har ett brett omfång från virkade och stickade skulpturer, möbler med märkliga utväxter, ordvrickningar till trassliga installationer och flygande barnvagnar. Han har förmågan att med små medel få det vardagliga att te sig smått surrealistiskt. Läs mer

Utställningsprogram våren 2013

Vårens vernissage är på fredagar kl 16.00:
18.1
Jenny Grönvall & Line Skywalker Karlström
22.2 Ia Neumüller & Majd Abdel Hamid
5.4 Yuki Okumura

Övriga öppettider:
Må–ons 11.00-13.00
Torsdag 11.00-13.30 samt 17.00–20.00
Fredag 11.00–13.30 samt 16.00–20.00
Lördag 17.00–20.00