Beethovens trea

Konsert 24.1

Boka Biljetter

Beethovens trea

MED SIN TREDJE SYMFONI, EROICA, REVOLUTIONERADE BEETHOVEN DEN KLASSISKA MUSIKEN.

Ludwig van Beethoven är för många själva sinnebilden för den fria konstnären. Han skrev inte musik i första hand för att behaga lyssnaren, utan för att få utlopp för sin egen kreativitet. Som ung påverkades han mycket av den franska revolutionen. Därför ville han tillägna sin tredje symfoni till Napoleon. Men när han hörde att Napoleon utnämnt sig till kejsare blev han så arg att han rev titelsidan och ändrade dedikationen till ”för att fira minnet av en stor man.”

Med Eroica sprängde Beethoven alla gränser. Musiken är mer omfattande, mer dramatisk, rytmisk, dynamisk och känslosam än i någon tidigare symfoni. Nu bröt han också på allvar med traditionen efter Haydn och Mozart.

Den isländske tonsättaren Jón Leifs (1899–1968) var också en man som gick sin egen väg. Han ville inte låta sig påverkas av någon tradition eller tonsättare. Med sin musik beskriver han det unika landskapet, folkets historia och kampen för Islands självständighet. Ofta utgick han från den isländska folkmusiken.

Folkmusiken var också en stor inspirationskälla för den ungerska tonsättaren Béla Bartók (1881–1945). Solist i hans tredje pianokonsert är den isländske pianisten Víkingur Ólafsson som sägs ha en alldeles särskild förmåga att trollbinda sin publik.

Program
Jón Leifs: Folkdanser för orkester
Béla Bartók: Pianokonsert nr 3
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 3, Eroica

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Víkingur Ólafsson (piano)

Eftersnack: i Konsertsalen direkt efter konserten