Dvoráks åtta

Konsert 31.1

Boka Biljetter

Dvořáks åtta

I MER ÄN FEMTIO ÅR HAR HAN GETT KONSERTER VÄRLDEN ÖVER. NÄR PIANISTEN HOWARD SHELLEY KOMMER HIT FÖR FÖRSTA GÅNGEN ÄR DET BÅDE SOM SOLIST OCH DIRIGENT!

Tillsammans med symfoniorkestern framför Howard Shelley Mendelssohns populära första pianokonsert. Det är ett kraftfullt och elegant stycke som innehåller mycket improvisation, vilket var något av Mendelssohns specialitet. Det sägs att underbarnet Felix Mendelssohn (1809–1847) skrev mycket snabbt och lätt. Men det är inte riktigt hela sanningen. För samtidigt var han mycket känslig för vad folk tyckte. I sju år jobbade han med pianokonserten, arbetade om och putsade, tills han blev riktigt nöjd.

Antonin Dvořáks (1841–1904) glada åttonde symfoni rymmer både festliga trumpetfanfarer, lekfulla fågelimitationer och känslofyllda melodier. Dvořák skrev symfonin på sitt lantställe och det märks tydligt att han inspirerats av den vackra naturen omkring honom. Han var också väldigt förtjust i den bohemiska folkmusiken, vilket märks inte minst i den klezmerinspirerade andra satsen.

Konserten inleds med färgsprakande musik av den tyske tonsättare Paul Hindemith (1895–1963): Konsertmusik för stråkar och brass. Hindemith hade just flyttat till USA och såg här chansen att göra sig ett namn. Och det lyckades han verkligen med! Det är ett häftigt och energiskt stycke, ganska olik den musik man annars ofta förknippar med Hindemith.

Program
Paul Hindemith: Konsertmusik för stråkar och brass
Felix Mendelssohn: Pianokonsert nr 1
Antonin Dvořák: Symfoni nr 8

Dirigent: Howard Shelley
Solist: Howard Shelley (piano)