Färd i ensamhet

Konsert 7.2

Boka Biljetter

Färd i ensamhet

TIDLÖS MUSIK AV ANDERS ELIASSON OCH MUSIK I GRÄNSLANDET MELLAN POP OCH KLASSISKT AV MISSY MAZZOLI. TVÅ TONSÄTTARE SOM GÅR SINA EGNA VÄGAR I DET MODERNA MUSIKLANDSKAPET.

Anders Eliasson är en svensk tonsättare med en alldeles egen röst. Symfoniorkestern framför hans violinkonsert Einsame Fahrt, Ensam färd, tillsammans med den svenske solisten Ulf Wallin.

Anders Eliasson är en udda fågel i svenskt musikliv, en tonsättare som går sin egen väg utan att bry sig om några trender. Samtidigt har han en självklar plats som en av Nordens främsta tonsättare. Men själv värjer han sig för begreppet tonsättare, han menar att det är musiken som kommer till honom. ”I musiken är vi alla ensamma”. Eliassons musik rymmer både isande smärta och ömsint värme. Violinkonserten Einsame Fahrt skrev han i nära samarbete med violinisten Ulf Wallin. Wallin har beskrivit musiken som unik, tidlös: ”Det liknar inget jag någonsin hört eller spelat förut.”

Men vi inleder med något helt annat. När Missy Mazzoli (f 1980) som nioåring kom över en kassett med Beethoven, blev hon blixtförälskad! Idag spelas hennes musik både på rockklubbar och i stora konsertsalar. Den amerikanska tonsättaren Mazzoli har ett helt eget uttryck som rör sig i gränslandet mellan pop och klassiskt. Symfoniorkestern framför stycket These Worlds In Us.

På programmet finns också Jean Sibelius (1865–1957) underbara tredje symfoni. Det är en avskalad symfoni, som efter en första anblick kan verka enkel, men ju närmare man beskådar detaljerna desto mer raffinerad ter den sig. Dirigerar gör tyske Roland Kluttig, som vid det här laget är ett välkänt ansikte på NorrlandsOperan.

Program
Missy Mazzoli: These Worlds In Us
Anders Eliasson: Einsame Fahrt – violinkonsert (2010)
Sibelius: Symfoni nr 3

Dirigent: Roland Kluttig
Solist: Ulf Wallin (violin)