Sjostakovitj andra pianokonsert

Konsert 16.5

Boka Biljetter

Sjostakovitj andra pianokonsert

HÖR TVÅ SPRUDLANDE BEETHOVEN-SYMFONIER OCH FÄNGSLAS AV SJOSTAKOVITJ ELEGANTA PIANOKONSERT. FANTASTISKA OXANA SHEVCHENKO VID PIANOT!

”Min lilla symfoni i F”. Så kallade Beethoven ofta sin åttonde symfoni. Den vackra åttan är en kärleksfull hyllning till wienklassicismen och Beethovens tidiga förebilder Haydn och Mozart. Ändå har den, tillsammans med hans fjärde symfoni, hamnat lite i skymundan. De var helt enkelt inte lika banbrytande som hans mer kända symfonier. Men visst är det fantastisk musik, full av sprudlande glädje och oväntade infall! Både fyran och åttan är ganska traditionella till stilen, men bär ändå tydliga spår av de rytmer och harmonier som utmärker Beethovens alldeles egen stil.

Dmitri Sjostakovitj (1906–1975) hör till 1900-talets främsta tonsättare. I hemlandet både hotades och prisades han av Stalinregimen. Inte konstigt att han under hela sitt liv hade ett väldigt kluvet förhållande till makten. Men när han skrev sin andra pianokonsert var Stalin död sedan länge och han kunde komponera fritt. Det ovanligt glada och trallvänliga stycket skrev han till sin 19-årige son Maxim. Det sägs att han då och då inflikade små fingerövningar i musiken, eftersom det var det enda sättet att få sonen att öva på dem.

Då pianisten Olga Kern behövt lämna återbud för sitt tänkta solistframträdande,
ersätts hon av unga Oxana Shevchenko. Tjugofemåriga Oxana från Kazakstan är något
av ett musikaliskt underbarn som började spela piano redan som sjuåring. 2010
utexaminerades hon från Tjajkovskij-konservatoriet och blev samma år mästarelev
till Dmitrij Alexejev vid Royal College i London. Hon har spelat med orkestrar runtom i
världen, alltid lovordad för kraften och klarheten i sitt spel

Program
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 8
Dmitri Sjostakovitj: Pianokonsert nr 2
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 4

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Oxana Shevchenko (piano)

Eftersnack: i Konsersalen med Rumon Gamba, direkt efter konserten