Bird with strings

Konsert 27.10

Boka Biljetter

Bird with strings

Ingår i Umeå Jazzfestival.

Vad passar väl bättre under en jazzfestival än en hyllning till Charlie Parker? Dessutom framför NorrlandsOperans Symfoniorkester musik av tre amerikanska tonsättare som alla influerades av jazzen. Solist är den grymme saxofonisten Jukka Perko.

Leonard Bernstein, Charles Ives och Aaron Copland är tre 1900-talstonsättare som alla betytt mycket för amerikansk musik. Mest känd är tveklöst den mångsidige Leonard Bernstein (1918-1990), bland annat hyllad dirigent och skapare av musiken till West Side StoryOn the Town är en annan av hans musikaler. Den sattes upp på Broadway första gången 1944 och blev film fem år senare med Frank Sinatra i en av huvudrollerna. Musikalen innehåller flera välkända låtar, däribland jazzdängan New York, New York.

I New York utspelar sig också Charles Ives (1874-1954) stycke Central Park in the Dark. Det handlar om de ljud man kan höra när man sitter på en bänk i Central Park en varm sommarkväll - naturen, folkvimlet och trafiken. Ives var under sin livstid rätt så okänd men räknas i dag till en av de främsta amerikanska tonsättarna.

Desto mer välkänd var Aaron Copland (1900-1990). Han studerade komposition i Europa, men väl tillbaks i USA ville han frigöra sig från det europeiska soundet och började därför föra in jazzelement i musiken. Ett av de första exemplen på det ärMusic for the Theatre.

Efter paus blir det en hyllning till Charlie Parker, en av de främsta jazzmusikerna genom tiderna. Tillsammans med den framstående finske altsaxofonisten Jukka Perko framför symfoniorkestern några stycken från de populära skivorna Charlie Parker with Strings som spelades in på 40- och 50-talen. Originalarrangemangen är borta, men Vellu Halkosalmi har i dessa fantastiska arrangemang lyckats återskapa musiken och stämningen från de gamla inspelningarna. Han har också lagt till brass och träblås för att de ska passa en symfoniorkester. Dirigent är Baldur Brönnimann.

Dirigent: Baldur Brönnimann
Solist: Jukka Perko, saxofon
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Ives: Central Park in the Dark
Copland: Music for the Theatre
Bernstein: 3 Dance episodes from On the Town samt ett urval av jazzklassiker