Brahms tvåa

Konsert 8.9

Boka Biljetter

Brahms tvåa

Denna känslofyllda konsert bjuder på smäktande stråkar, en filmmusikdoftande violinkonsert och Brahms ljuvliga andra symfoni. Solist är virtuosen Matthew Trusler.

Matthew Trusler är en spännande ung musiker, som också spelar jazz och har startat ett eget skivbolag. Dessutom är han en passionerad filmälskare. Därför är det inte så konstigt att han fastnat för Korngold, som var en av de första stora filmmusikkompositörerna. Trusler fick fem stjärnor i BBC Music Magazine för sin inspelning av Korngolds Violinkonsert som han här framför med NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Redan i unga år var Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) en högt respekterad tonsättare i hemlandet Österrike. På 1930-talet flyttade han till USA och blev en populär filmmusikskapare. Bland annat skrev han musiken till Captain Blood(1935), Robin Hood (1938) och Sea Hawk (1940), och belönades med två Oscars. Men efter 15 år hade han fått nog av att skriva filmmusik, sårad av påståendet om att han sålt sin själ till Hollywood, och började komponera för konsertsalarna igen. Han började med denna violinkonsert där han delvis hämtade inspiration från sin filmmusik. Konserten fick stående ovationer vid premiären, och Korngold fick sin revansch.

Konserten inleds med musik av Edward Elgar (1857-1934). Det poetiska och lågmälda stycket Serenad för stråkar består av tre korta satser och är ett av hans mest personliga verk. Elgar är annars mest känd för Pomp and Circumstance, som både kan höras på Last night of the Proms och av entusiastiska fotbollsfans.

Och det blir förstås mera Brahms. Till skillnad från den första symfonin, blev den andra klar på bara en sommar. Den är traditionell till formen men känns ändå mer spontan. Det är musik som är lätt att ta till sig, full av spirande glädje och varma känslor. Dirigerar gör Rumon Gamba.

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Matthew Trusler, violin
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Elgar: Serenad för stråkar
Korngold: Violinkonsert
Brahms: Symfoni nr 2

Eftersnack i Konsertsalen med bl a Rumon Gamba och en musikalisk överraskning.