Våroffer

Föreläsning 9.9

Våroffer – skandalsuccé i förändring

Våroffer - skandalsuccé i förändring, är en föreläsning och samtal om några av 1900-talets Våroffer, ett verk som vid uruppförandet beskrevs som en symbol för "det moderna”. Välkommen att lyssna till Britt-Marie Styrke, idéhistoriker och danskritiker när hon berättar om det koreografiska i verket. Fri entré.

100-årsjubileumet av Igor Stravinskijs mästerverk firas i år. Våroffer – en modernistisk balett med musik av Stravinksij och koreografi av koreografen Vatslav Nizjinskij – gjorde skandal på premiären på Théâtre des Champs-Elysées i Paris i maj 1913. I dag räknas verket som ett av 1900-talets mest betydelsefulla verk.

Idéhistorikern och danskritikern Britt-Marie Styrke ger oss en spännande bakgrund till historien och koreografin i Våroffer. Varför det blev det en sådan skandal vid premiären och hur verket sedan kommit att blir ett av de mest kända och betydelsefulla verken från 1900-talet.

Tid: mån 9.9 kl 19.00
Plats: B-salen, ingång via NorrlandsOperans restaurang
Längd: Ca 1 tim med efterföljande frågestund
Fritt inträde

Anmälan till Johan Hallqvist, dansproducent, senast 6.9: johan.hallqvist@norrlandsoperan.se, 070-343 26 68


Varmt välkommen!

Medarrangör: NorrlandsOperans Vänner

 

Helaftonen Våroffer på NorrlandsOperan!
NorrlandsOperan firar jubileumet av Våroffer genom att bjuda in koreografen Pontus Lidberg för att skapa en ny koreografi till Stravinskijs musik. Verket, för fyra dansare och en docka heter Snö och framförs till musiken spelad av NorrlandsOperans Symfoniorkester.

För mer information om Våroffer på NorrlandsOperan 21-27 september läs här

TIPS! Vill du tjuvkika på Pontus Lidbergs verk Snö? Fredagen den 13 september kl 17 håller Pontus en öppen repetition med dansarna. Läs mer här