Juloratoriet

Konsert 10.12–11.12

Boka Biljetter

Juloratoriet

Våra populära julkonserter fortsätter - med symfoniorkester, kör och solister. Kom i julstämning med Bachs magiska juloratorium!

Medryckande melodier, vackra arior, fängslande recitativ och pampiga orkesterpartier - Johann Sebastian Bachs (1685-1750) juloratorium har allt man kan önska sig! Verket består av sex kantater (lovsånger) som från början var tänkta att framföras var sin dag under jul- och nyårshelgerna. Här framför vi de tre första.

Under barocken ansåg man att olika tonarter, instrument och musikaliska figurer kunde framkalla vissa bestämda sinnesstämningar hos åhöraren. Med instrumentens hjälp skapade Bach olika sceniska kulisser för att beskriva verkets innehåll. Glädjen i första delen beskrivs av trumpeter, pukor, flöjter och oboer. Andra delens herdeidyll skapas bland annat med hjälp av de traditionella barockinstrumenten jaktoboe och oboe d´amore, och i tredje delen är trumpeterna tillbaka för att beskriva herdarna som skyndar för att knäböja hos Jesusbarnet.

Bach var en fantasifull tonsättare som alltid tycks ha följt sina egna visioner utan att bry sig om tidens konventioner. Han var uppskattad av sin samtid, dock mer som organist och orgelexpert än som tonsättare. Hans personliga melodier och djärva harmonik ansågs alltför tillkrånglad.

Juloratoriet framfördes första gången 1734- 35 och blev en stor succé. Men bara några år senare blev den senbarocka stilen omodern och Bachs musik glömdes nästan helt bort. Det dröjde drygt hundra år innan det framfördes på nytt. I dag hör det till hans mest omtyckta verk och hans personliga musikaliska uttryck inspirerar tonsättare i en mängd olika genrer.

Den australiensiske dirigenten Benjamin Bayl är tillbaka för att spela in julen tillsammans med orkester, kör och solister.

Dirigent: Benjamin Bayl
Solister: Susanna Sundberg, Lars Martinsson, Nina Bols och Mathias Hedegaard
NorrlandsOperans kör
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
J S Bach: Juloratorium, del 1-3