Score

Konsert 20.4–21.4 – 21.4

Boka Biljetter

Score

Vi upprepar succén och spelar musik från tv- och datorspel! Presentatören Orvar Säfström uppmanar publiken att ta med sig näsdukar.

Orvar Säfström: "NorrlandsOperans Symfoni­orkester ser fram emot att möta en annorlunda publik". Så inleddes pressmeddelandet inför spelmusikkonserterna Settings för snart tre år sedan. Och en ny publik fick de möta, med besked. Trots tre föreställningar var trycket så hårt att extra ståbiljetter togs fram i sista minuten.

 

"Det här är första gången i hela mitt yrkesliv som jag känt mig som en rockstjärna" berättade en rörd violinist för mig efter den sista konsertens dundrande applåder, extranummer och sju, åtta inrop. Spelmusiken väcker starka känslor även i publiken. Det handlar inte bara om nostalgi och allmän kärlek till spelen i sig, utan om ett erkännande för en förbisedd kulturform.

 

Sedan är det förstås också frågan om fan­tastisk musik, rätt och slätt. Det är därför extra roligt när musikälskare, helt utan erfarenheter i spelvärlden, ansluter sig till den övriga massan kalenderbitare och onlinefanatiker. I det mötet, likväl som i den mellan publik och orkester, skapas nya förutsättningar för nyfikenhet och ömsesidig respekt, två saker vi ser allt för lite av i samhället i dag.

 

Score, och tidigare Settings, handlar om att låta spelmusiken stå på egna ben. Videoskär­mar, rökmaskiner och personer utklädda till Mario på scenen kan ge en underbart rolig show. Men det lyfter också obönhörligen fokus från musiken, det som dessa konserter egentligen ska handla om. Förra gången vi gjorde detta grät vuxna män öppet i vårt Commodore-medley, helt utan ljusshow eller flimrande bildspel. Se till att ta med er näsduk den här gången.

 

Dirigent: Charles Hazlewood

Presentatör: Orvar Säfström

NorrlandsOperans Symfoniorkester

 

Endast ståplatser och körläktarplatser kvar!

Ordinarie platser är nu utsålda. Det finns fortfarnde ett fåtal biljetter till körläktare och ståplatser för halva ordinarie biljettpris. Dessa biljetter kan endast bokas och köpas via NorrlandsOperans biljettkontor.


090-15 43.47, biljetter@norrlandsoperan.se
Öppet: mån-fre kl 11.00-18.00

Besöksadress: Operaplan 5

Föreställningskassan i publikfoajén öppnar ca 50 min innan föreställningsstart.

 

Musik ur...

The Legend of Zelda (lång svit med musik från flera delar i serien)
Classic Nintendo (bl a Super Metroid, Star Fox, Super Mario Bros)
Shadow of the Colossus (ny musik, nytt arrangemang)
Commodore 64 (ny musik)
Super Mario Galaxy
Uncharted 2
Bioshock 2
Final Fantasy IX
Mafia II
Killzone 3
Wizardry

Kvällen fortsätter i baren!

Både fredagen och lördagen kan man stanna kvar efter konserten och mingla med musiker, dirigenten Charles Hazlewood och Orvar Säfström i baren. Du kan också passa på att köpa en affisch för 20 kronor och få den signerad av Orvar och Charles efteråt!

Direkt efter lördagens konserten har vi dessutom bjudit in lokala DJ:s till att spela skivor. Först ut är Vänliga Jättar (Erik Emanuelsson) och Scandiavian Tropic (Gustav Sjöstedt), som bjuder på en härlig kavalkad av tv-spelsinfluerad musik. Därefter intas DJ-båset av Klubb Trubbel (Amanda Wänman, Fanny Zingmark och Cecilia Renlund)!

Vänliga jättar och Scandiavian Tropic
Vänliga Jättar är närmast en ikon i Umeå när det gäller elektronisk musik, oavsett om det är bitcore, elektropop, elektro, jungle, ragga, dubstep, techno, hiphop, house så har VJ gjort det!

Scandinaivan Tropic i sin tur skapar rytmbaserad dansmusik som mixas med den norrländska själen. Gemensamt för de båda är att tv-spelsinfluenserna tydligt märks i deras egen musik och att båda har producerat tv-spelsmusik.

När jag frågar dem vilken som är deras bästa top tre när det kommer till tv-spelsmusik, så utbryter en hetsig diskussion. Förslagen haglar och jag hinner knappt snappa upp Grim Fandingo, Mega Man 2, Fable, Castelvania, GTA, Shinobi och Lost Patrol innan de båda enas om att det är svårt att säga. Musiken är så nära förknippad med spelupplevelsen och det finns så sjukt mycket bra musik.

Inför denna kväll kommer de båda till NorrlandsOperan bestyckade med LSDJ i sina Game Boys, klassiska tv-spels anthems, allsköns feta remixer, mash-ups och produktioner runt tv-spelstemat. Kort och gott, det som krävs för att du ska få en fortsatt trevlig kväll i tv-spelens tecken!

Klubb Trubbel

Klubb Trubbel berättar själva: "Vi är ett gäng tuffa brudar i en lyxförpackning, Klubb Trubbel är trubbel. Vi är fyra galna flickor med hjärtat på rätt ställe, dans i blodet och fantastiskt bra musiksmak.Vi spelar framför allt electro och house och eventuellt slinker lite disco in."