Vertical Road

Dans 2.9–3.9

Boka Biljetter

Vertical Road

När Akram Khan Company gästar oss med Vertical Road visar vi än en gång att Umeå är platsen för de stora, internationella dansupplevelserna.

Akram Khan, dansvärldens megastjärna från Storbritannien, är koreografen som gång på gång tar världen med storm med sina häpnadsväckande föreställningar. I hans konst existerar inte några gränser mellan syd och nord, öst och väst, historia och nutid. Han har sen barnsben undervisats i den klassiska indiska dansformen Kathak och den är en lika viktig utgångspunkt i hans uttryck som den samtida västerländska dansen som han senare har skolats i.

Inför Vertical Road har Akram Khan samlat en grupp unika dansare från Asien, Europa och Mellanöstern. Med specialkomponerad musik av Nitin Sawhney hämtar föreställningen inspiration från den sufiska traditionen och den persiska poeten och filosofen Rumi.

"Mer och mer dras jag motvilligt in i en stark horisontell ström, en plats där tiden rör sig i en sådan hastighet att till och med vår andning måste accelerera för att vi ska kunna överleva. Och jag har alltid trott att det är i en långsam utandning som vår djupaste andliga energi finns. I en värld som rör sig så fort, med en extrem tillväxt av teknologi och information, känner jag att jag vill röra mig mot strömmen i ett sökande efter ett tillstånd där vi känner oss förenade, inte bara spirituellt, utan även vertikalt." Akram Khan

"An evening of rare intelligence and artistry" | Financial Times

"A visceral evening of choreography" | The Daily Telegraph

"Vertical Road's physical power is irresistible" | The Sunday Times


Konstnärlig ledare/koreograf: Akram Khan
Kompositör: Nitin Sawhney
Producent: Farooq Chaudhry
Teknisk chef: Fabiana Piccioli
Ljusdesign: Jesper Kongshaug
Kostymdesign: Kimie Nakano
Scenografi: Akram Khan, Kimie Nakano, Jesper Kongshaug
Dramaturgi: Ruth Little
Instudering: Jess Gormley
Repetitör: Andrej Petrovic
Medverkande: Eulalia Ayguade Farro, Konstandina Efthymiadou, Salah El Brogy, Ahmed Khemis, Elias Lazaridis  , Yen-Ching Lin, Andrej Petrovic, Sung Hoon Kim
Foto: Laurent Ziegler

Läs mer om Akram Khan Company här

Skapad i residens hos Curve, Leicester och DanceEast, Ipswich.
Samproduktion mellan ADACH (Abu Dhabi Authority for Culture and Heritage), Sadler's Wells, London, Curve Theatre, Leicester, Theatre de la Ville, Paris, National Arts Centre, Ottawa och Mercat de les Flors, Barcelona. Med stöd från Arts Council England.
Sponsrat av COLAS.

COLAS.jpgAdach-logo.jpg


Föreställningen presenteras i samarbete med Umeå Teaterförening


OBS! Stroboskop, rök och hög ljudnivå förekommer under föreställningen.